Добро починається з тебе

Добро починається з тебе

Безцінним скарбом є людське життя. Кожному із нас воно дається лише раз, тому так хочеться якомога більше побачити, досягнути, створити, залишити по собі слід у серцях людей. Життя чогось варте, коли людина керується в своїх вчинках такими принципами людського буття як доброта, скромність, щирість, милосердя.

Милосердя – це слово, до якого ми звертаємося останнім часом все частіше. Чому? Наше суспільство втомилося від грубощів, несправедливості, черствості душ людських, жорстокості. Як могло трапитися, що у ХХІ столітті – в час наукових злетів та технічного прогресу в Україні проживає майже 2 мільйони одиноких людей? Близько двохсот тисяч не здатні себе обслуговувати, 15 тисяч живуть у будинках-інтернатах. Ця сумна статистика, на жаль, із року в рік має тенденцію збільшуватися.

За буденними клопотами, дріб’язковими суперечками і непорозуміннями, ми втрачаємо найцінніше – любов до життя, уміння бачити навколо себе прекрасне, довіряти близьким і друзям, вірити в успішне майбутнє. Ми вибудовуємо навколо себе свій невеличкий світ і все частіше ігноруємо прохання про допомогу, байдуже реагуємо на чужу біду, виправдовуючи себе тим, що і власних проблем вистачає. Реакція на таку поведінку з боку оточуючих однозначна: це ж сучасна молодь, що вдієш. І як приємно бачити молодь у зовсім іншому світлі: не байдужу до чужого горя, готову прийти на допомогу, ініціативну і невгамовну. Саме з такими студентами мені пощастило працювати.

Вже шість років поспіль, з ініціативи деканату та Ради студентського самоврядування на історичному факультеті здійснюються організація та проведення акцій збору подарунків для дітей-інвалідів товариства «Наша доля». Товариство існує в нашому місті вже близько 16 років. За цей час кількість інвалідів, які отримують тут підтримку і допомогу збільшилася до 58 чоловік. Голова товариства Зінаїда Іванівна Гетьман у попередній розмові розповіла про те, що близько п’ятнадцяти  дітей у товаристві через хворобу не можуть рухатися і змушені весь час проводити дома. Вони як ніхто інший прагнуть до спілкування.

Тому Рада студентського самоврядування звернулася до студентів історичного факультету з ініціативою підтримати товариство «Наша доля» напередодні Міжнародного Дня інвалідів та новорічних свят. І вже шостий рік поспіль студенти І-V курсів спеціальностей «Історія» та «Політологія» демонструють своє бажання допомогти тим, у кого доля відібрала найцінніше – здоров’я. Цього року, завдячуючи ініціативі декана історичного факультету Володимира Анатолійовича Дубінського, до участі у акції та збору коштів долучилися викладачі та працівники факультету, що дозволило зібрати досить вагому сума у розмірі 2100 грн. На ці кошти було придбано 60 солодких новорічних подарунків.

10 січня студенти завітали до Християнського Молитовного дому, де проходило свято, організоване для дітей головою товариства, прихожанами церкви і спонсорами міста. Впродовж усього вечора вони спілкувалися з дітьми, презентували подарунки і пообіцяли підтримувати їх у майбутньому.

Насамкінець зауважу, що проведення та залучення до різних благодійних заходів стало гарною традицією на історичному факультеті. З упевненістю можу стверджувати, що в серцях моїх колег та наших студентів багато ніжності, любові і тепла, якими вони готові поділитися із ближніми.

Т.В. Білецька,
заступник декана історичного факультету
з виховної та профорієнтаційної роботи