Сергій Пекерман презентував проект для молоді

Сергій Пекерман презентував проект для молоді

Майже в кожному сучасному українському виші є студенти, які вивчають чи вивчали німецьку мову. Не дарма серед фахівців побутує думка про те, що найкраще іноземна мова засвоюється тоді, коли людина потрапляє в безпосередньо нове мовне середовище. 9 грудня 2014 року Сергій Пекерман презентував студентам К-ПНУ імені Івана Огієнка проект, який відкриває такі можливості.

Чоловік родом із Житомирщини. Свій перший фах вчителя історії та правознавства він здобував у Вінницькому державному педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського. Ось уже 17 років пан Сергій разом з родиною живе і працює в Німеччині в місті Ганновері.

На презентацію проекту прийшли студенти не тільки з факультету іноземної філології. Долучилося чимало колег з факультету КСПП. «Це проект для студентів з України, які хочуть виїхати до ФРН з метою ознайомлення з культурою та побутом Німеччини і поглибити свої знання шляхом безпосереднього спілкування з носіями мови. На сьогодні день немає різниці, хто ви за спеціальністю. Презентований проект розрахований на людей, які мають базовий рівень німецької мови, який у його рамках буде відшліфований», – розпочав свою розповідь С. Пекерман.

Ключові питання проекту були висвітлені на екрані проектора. З кожним новим розглянутим пунктом у студентської аудиторії краще вловлювалася суть пропонованих перспектив. Пан Сергій розповів про свій досвід роботи в мережі установ Dr.med. Anne M. Wilkening GmbH, які займаються психологічною підтримкою людей різного віку з обмеженими можливостями: «Це люди, які, як правило, не зуміли в стресовій ситуації впоратися зі своїм важким психологічним станом, тобто мали проблеми з наркотиками, пережили психічні або неврологічні розлади. Їм потрібна допомога, щоб адаптуватися в суспільстві. Спектр захворювань таких пацієнтів невеликий, але значний. Учасники проекту в сучасних центрах займаються дозвіллям таких людей, аби повернути їм інтерес до життя». Також він розповів, що німецька нація має найбільшу життєву квоту, тобто громадяни цієї країни живуть до 90 років і більше. А молоді з кожним роком все меншає і меншає. Були висунуті різні ідеї, як залучити молодь з інших країн для роботи в таких центрах. Проект був спершу налаштований на Росію, проте С. Пекермен вирішив попрацювати зі здібним українським студентством. «На мій погляд, саме випускники вишів є стартовою елітою нашої нації. Тому в рамках цього проекту можна познайомитися з Європою, вишліфувати рівень своєї німецької мови, познайомитися з побутом і культурою німців. Для тих, хто захоче продовжити навчання в Німеччині є заклади вивчення середньої освіти. Випускники отримують дипломи фахівця, дійсний на території ФРН і Європи», – зауважив він.

Пан Сергій розповів про свій досвід удосконалення німецької мови і здобуття професії в новій країні. Студенти почули важливу інформацію про нюанси пов’язані з наступними аспектами:
• відкриття віз для легітимного перебування молоді з інших країн у ФРН;
• що таке Добровільний соціальний рік (FSJ), який є першим ступенем проекту;
• перспективи роботи в соціальному напрямку (нарахування робочого стажу, повне медичне страхування, умови проживання тощо);
• пільги стипендіатам програми
• можливість продовження навчання з Dr.med. Anne M. Wilkening GmbH у середніх медичних закладах Ганновера для отримання диплома висококваліфікованого спеціаліста.

Якщо вас зацікавила можливість взяти участь у такому перспективному проекті, більш повну інформацію можна дізнатися, зателефонувавши до куратора проекту С. Пекермана (тел.+49(0)51371307892, моб. +49(0) 176 31262195 на території України 0 не потрібно набирати) або написавши йому на е-mail: spekerman@gmx.de; skype: Sergey Pekerman.

Ольга Комарова,
гол. редактор газети.
Світлини автора