4 вечері в «Хотеї»?

4 вечері в «Хотеї»?

Чого чекати студентам у 2015 році? Стипендія нібито є, але чи вистачить її на прожиття?

Стипендією можна вважати заохочення до навчання. На сьогодні з таким заохоченням краще піти на роботу, адже ціни ростуть по годинах, а от коштів у гаманці не примножується. Хоча, якщо вчитися старанно і витягувати стипендію, часу на роботу не буде. І, напевно, скоро студенти зможуть лише 4 рази поїсти суші в «Хотеї», як деякі уже посміюються, а не місяць нормального харчування не вистачить.

Для студентів, які живуть у гуртожитках – це їхній єдиний дохід. Доведеться жити лише на гречці. Але ж ні, вибачте, гречка тепер теж може стати розкішшю. Вівсянка щодня – ось це вихід. Середня стипендія в Україні – 750 гривень на яку можна сходити двічі в магазин і купити лише найнеобхідніше. А що ж ви хотіли?! Шикувати? Не вийде! Дуже великі ціни на те, що дозволяє студентам розбавити іноді свої будні чимось смачненьким, адже зайві 100 гривень уже відіграють велику роль. Придбати за ці кошти ліки в разі хвороби, то вже зовсім інше. Доведеться заощадити на харчуванні.

В основному студенти витрачають більшу частину грошей на їжу. У раціон входять крупи, фрукти та хліб. І ще залишається трошки на існування до наступної стипендії. Скоро, напевно, ніхто навчатись не захоче, а будуть іти працювати, щоб якось жити, а не виживати.
Ходили плітки про те, що влада хоче відмінити стипендії у вишах. Справедливо це чи ні – вирішувати вам. Хоча ті, хто живе на ці кошти будуть вважати це аморальним. Звичайно, місцевим у цьому плані легше, адже їм не потрібно витрачати гроші на проживання, харчування та інші необхідності. Такі студенти можуть потішити солодощами як себе, так і своїх друзів. Хороший варіант – нові книги цей невеличкий бюджет.

Ще від нового року в соцмережах з’явилася інформація про те, що стипендію будуть отримувати лише «бідні студенти». А от як будуть розмежовувати бідних та забезпечених ніхто не знає. Це планують робити вже з першого вересня наступного навчального року. Про це заявила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун. На її думку, це виправдано тим, що в університетах навчається багато молоді з сімей із високим достатком.

Ніби рухались до Європи, але виходить, що туди нам ще далеко. Порівнюючи плату за успіхи студента у навчанні в Україні та Європі, можна сказати лише те, що там і ціни доступні, і стипендії вищі, і гуртожитки більш комфортні. Але це вже зовсім інша тема.

Юлія Аліменко, студентка ІІІ курсу
факультету української філології
та журналістики
(спеціальність «Журналістика»),
кореспондент газети