На замітку першокурснику

На замітку першокурснику

Уже за плечима хвилююча участь у вступній кампанії, сьогодні ви – щасливі студенти – першокурсники! Студентські роки – один із найпрекрасніших періодів у житті людини. Однак адаптуватися до нових умов надзвичайно важко, тому ми підготували для вас декілька порад.

Будьте оптимістами. Позитивна життєва позиція допоможе швидше звикнути до нових умов і людей. У перші дні ви відчуватимете відчай і розгубленість, але не хвилюйтеся – це нормальна реакція на нове оточення. Гарний настрій і посмішка допоможуть у найважчих ситуаціях.

Ефективно організовуйте робочий день. Не думайте, що сесія – це щось далеке. До неї варто готуватися з першого дня навчання. Будьте уважними на лекціях і розробіть для себе систему скорочень, що спростить вам роботу.

Не лінуйтеся. Перед черговою лекцією хоча б побіжно переглядайте конспект попередньої. Якщо не можете зрозуміти тему навіть за допомогою підручників, не соромтесь звернутися до викладача – краще, якщо ти запитаєш його зараз, ніж він потім – на іспиті.

Одразу включайтеся. Із головою поринайте в навчальний процес, щоб нічого не пропустити. На семінарах та практичних заняттях не відсиджуйтеся, а виявляйте свою активність. І пам’ятай, що система вузівського навчання вимагає від студентів більшої самостійності в плануванні та організації власної діяльності.

Розвивайтеся. Студентські роки – це унікальна можливість відвідати театри, музеї, виставки тощо. Подорожуйте, відкривайте для себе нові місця. Не гайте дорогоцінного часу – розширюйте свій кругозір, піклуйтеся про власне духовне і культурне зростання.

Відкрийте в собі приховані таланти. Спробуйте себе в чомусь новому: театрі, спорті, КВН. Складіть список книг для саморозвитку і отримуйте нові знання.

Радійте! Студентське життя буває один раз в житті і воно неповторне!

Лілія Надвідна,
кореспондент газети