Екскурсія до Державного архіву Хмельницької області

Екскурсія до Державного архіву Хмельницької області

22 травня 2019 року студенти та магістранти історичного факультету під керівництвом Юрія Анатолійовича Хоптяра, кандидата історичних наук, професора кафедри архівознавства, спеціальних історичних та правознавчих дисциплін відвідали Державний архів Хмельницької області.

Під час екскурсії студенти дізнались про структуру архіву та особливості його функціонування, стали учасниками процесу реставрації документів, а також зазирнули у найпотаємніші куточки архіву, де зберігаються рідкісні старовинні джерела. Директор архіву, кандидат історичних наук Володимир Байдич ознайомив присутніх з історією становлення Хмельницького обласного архіву, після чого учасникам було запропоновано прослухати екскурсії, під час яких працівники архіву розповідали про умови зберігання документів, вимоги температурного та світлового режимів. Особливо цікавою була інформація про біологічних шкідників, що можуть нанести шкоди історичним пам’яткам та які заходи необхідно вжити, щоб убезпечити документи від них.

Масштаби архіву не припиняли дивувати – великі стелажі з численною кількістю справ, пергаментів та газетних зібрань. Під час екскурсії вдалося побачити документи ХVІІІ-ХІХ ст. та навіть доторкнутися до цих безцінних історичних джерел.

Відвідавши фондосховище студенти ознайомились із процесом копіювання документів та проблеми, що виникають під оцифруванням джерел, а також шляхами їх вирішення. Загалом, екскурсія відбулася в теплій, дружній атмосфері та залишила лише приємні враження.

за інформацією з сайту історичного факультету