Акція із прибирання каньйону річки Смотрич

Акція із прибирання каньйону річки Смотрич

Проблему використання пластику та можливостей його переробки світова спільнота зараз обговорює дуже жваво. Утворюються нові громадські рухи, такі, як Zero Waste Living, у межах якого люди намагаються якомога менше використовувати пластик у своєму житті, замінювати його екологічними матеріалами.

Започаткована також всесвітня акція Plastic Free July, суть якої полягає в тому, що учасники впродовж липня намагаються використовувати менше пластику: відмовляються від целофанових торбинок, замінюють промислову косметику в пластиковому пакуванні на аналоги природного походження. Але що нам робити з тим пластиком, який зараз уже є в природі, пластиком, що перетворився на сміття? Екологи застерігають, що за таких темпів засмічення водойм до 2050 року в річках, морях і океанах буде набагато більше пластику, ніж риби.

Для того щоб запобігти такому засміченню та виправити цю жахливу екологічну ситуацію, яку ми маємо, кожні треті вихідні вересня мільйони волонтерів у всьому світі долучаються до глобального прибирання. Україна також бере участь у цій акції: челендж проходить під девізом «Я прибрав – твоя черга-2: змінимо майбутнє разом».

Умови участі в цій акції дуже прості: потрібно об’єднатися в групу та прибрати водойми, що знаходяться неподалік від вас, зареєструватися на сайті Міністерства освіти і науки у спеціальній формі (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-rVAN8COQ8T31rMTSrPTt8G8CsywEWxvCCNI8gYpZ9lqhbw/viewform), а також опублікувати фото «До» та «Після» в мережі Facebook із хештегом #Яприбрав_ТвояЧерга2. Перша тисяча учасників навіть отримає у подарунок екосумки. Акція проводиться з 16 до 30 вересня за підтримки Міністерства освіти і науки України, Міністерства енергетики і захисту довкілля, Державного агентства водних ресурсів, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

Наш університет активно долучився до цієї акції. Студенти факультету української філології (заступник декана з виховної роботи – Лариса Громик), фізичної культури (заступник декана з виховної роботи – Валерій Мазур) та економічного факультету (заступник декана з виховної роботи – Лілія Рарок) вже встигли прибрати від сміття береги річки Смотрич біля Хрестовоздвиженської церкви, а також території біля мосту «Стрімка лань» та Польських фільварок. Завдяки екосплаву на катамаранах, організованому Ігорем Касіяником, завідувачем кафедри географії і методики викладання, студенти змогли зібрати пластикове сміття з поверхні річці.

 Прес-центр університету