На педагогічному факультету відсвяткували тиждень дошкілля

На педагогічному факультету відсвяткували тиждень дошкілля


Щороку в Україні 27 вересня відзначається День вихователя і дошкільного працівника освіти, Всеукраїнський день дошкілля.На педагогічному факультеті університету, де понад п’ятнадцять років готують майбутніх вихователів дітей дошкільного віку, святкування цієї події вже стало доброю традицією. Цьогоріч тиждень дошкілля тривав з 23 по 27 вересня.

Розпочався він 23 вересня із виставки фахової літератури з дошкільної освіти «Дошкілля в сучасному освітньому просторі», яку організували завідувач читального залу педагогічного факультету Сологуб Т.В. та бібліотекар І категорії Сивак Н.Й. Виставка тривала впродовж усього тижня дошкілля.

24 вересня було проведено науково-практичний семінар «Співпраця закладів дошкільної і вищої освіти як запорука якісної підготовки майбутніх вихователів». У роботі семінару взяли участь викладачі кафедр теорії та методик дошкільної освіти, теорії та методик початкової освіти, а також провідні педагоги місцевих закладів дошкільної освіти, котрі також є випускниками нашого університету: Бачинська О.В. (ЗДО №16 «Айболить»), Шаравецька М.О. (ЗДО №19 «Калинка»), Кузьменко І.В. (Довжоцький ЗДО «Веселка»), Поліщук М.Г. (Довжоцький ЗДО «Веселка»), Гуменюк О.П. (ЗДО №18 «Зірочка»).

25 вересня тиждень дошкілля продовжив конкурс-презентація стіннівок «Заклад дошкільної освіти в умовах реалізації концепції «Нова українська школа».

Наступний день тижня дошкілля, 26 вересня, був насичений різноманітними та цікавими заходами. 9.00 – 10.00 викладачі кафедри теорії та методик дошкільної освіти та студенти спеціальності “Дошкільна освіта” провели арт-проект «Світ дошкілля у твоїх долонях». Студенти, викладачі, декан педагогічного факультету, а також перехожі із задоволенням малювали крейдою на асфальті та робили відбитки кольорових долоньок на шпалерах.

Далі розпочала роботу Всеукраїнська науково-практична конференція «Технології виховання і розвитку дітей в умовах сучасного закладу дошкільної освіти». До обговорення актуальних проблем дошкільної освіти в сучасних закладах дошкільної освіти долучилися викладачі інших закладів вищої освіти, магістранти і педагоги закладів дошкільної освіти.

Вступне слово та привітання виголосив декан педагогічного факультету, доктор педагогічних наук, професор Лабунець Віктор Миколайович. Із доповідями виступили старший викладач кафедри теорії та методик дошкільної освіти, кандидат педагогічних наук Ватаманюк Галина Петрівна, котра коротко ознайомила присутніх із започаткуванням Дня дошкілля в Україні. Доцент кафедри теорії та методик дошкільної освіти, кандидат педагогічних наук, доцент Газіна Ірина Олександрівна ознайомила присутніх із новим посібником навчання дітей математичних дій та ігор Нуміконом.

Після пленарного засідання всі учасники конференції мали змогу взяти участь у майстер-класах, які проводили педагоги закладів дошкільної освіти нашого міста.

Гуменюк Юлія Петрівна, вихователь Кам’янець-Подільського ЗДО № 18 «Зірочка» ,запропонувала студентам випробувати коректурні таблиці на практиці, які є інформаційно-ігровим полем для творчості дошкільників.

Наступний майстер-клас «Театральна лялька в житті дитини» провела Березовська Світлана Володимирівна, керівник зразкового лялькового театру «Рукавичка» Кам’янець-Подільського центру дитячої та юнацької творчості. Учасників конференції ознайомили з різними видами театральної ляльки, а студенти були залучені до театрального дійства лялькового театру.

  Наступними естафету святкування тижня дошкілля 26 вересня перейняли студенти-дошкільники четвертого курсу, котрі підготували для першокурсників квест на території педагогічного факультету. Це стало своєрідною передмовою до останнього дня святкування тижня дошкілля, який було проведено 27 вересня – традиційна посвята студентів педагогічного факультету в першокурсники.

Загалом тждень дошкілля засвідчив високий рівень співпраці у підготовці висококваліфікованих фахівців для дошкілля як професорсько-викладацького складу університету, так і для студентів вишу та провідних педагогів ЗВО. Крім того, для студентів цей тиждень був особливим, бо він став ще однією сходинкою до професійної майстрерності, яскравою подією студентського життя.

Катерина Демчик, старший викладач кафедри
теорії та методик дошкільної освіти