Ораторське мистецтво онлайн

Ораторське мистецтво онлайн

Що робити, коли зустріч «у реалі» неможлива? Звичайно, зустрітися онлайн! Ораторське мистецтво можна продемонструвати й на відстані, наприклад, за допомогою Skype:)

28 жовтня відбулося чергове засідання студентського Ораторського клубу. До таємниць красномовства долучилися магістранти-першокурсники факультету іноземної філології.

Керівник клубу доцент Тетяна Білоусова попередила «присутніх», що екранні засоби, на жаль, не демонструють усіх можливостей ефективної промови, але здатні показати, як одні ораторські прийоми можуть компенсувати відсутність інших.

Перший виступ Анжели Хан, працівниці бібліотеки та активної учасниці клубу, був присвячений творчості американської письменниці та белетристки Отесси Мошфег. Її твори вже декілька років поспіль завойовують серця читачів з усього світу, а роман «Ейлін» був навіть номінований на престижну Букерівську премію. Героїні Отесси – непривабливі та слабкі – викликають не відразу, а співчуття.

Щире захоплення нашої ораторки сучасною літературою відчувалося навіть через екран монітора: вона не тільки передала зміст прочитаних творів, але й висловила свої почуття, мотивувала оцінки описуваних подій, привернула увагу слухачів вдалими порівняннями, асоціаціями, тлумаченнями. Анжела порадила всім обов’язково ознайомитися із творчістю непересічної письменниці. Аудиторія була щиро зацікавлена виступом ораторки й високо оцінила його змістовність та образність. Замість звичної шкали оцінювання в чаті з’явилися позитивні відгуки, смайлики, гіфки, посмішки та оплески.

З назви другої доповіді «Стрес як приправа до життя» можна зрозуміти суть наступного повідомлення. Наталія Двулят, студентка другого курсу магістратури і працівниця Лінгвістичного центру, поділилася своїм баченням цього явища. Що таке стрес? Через які проблеми виникає? А чи буває стрес позитивним? І, нарешті, як уникнути негативного стресу? Рецепт Наталії – сміх, фізична активність, улюблена музика, подорожі.

А якщо вже «стресануло»!.. Як тоді подолати наслідки? Тут допоможуть продукти, багаті на вітамін В, цитрусові, шоколад, чорниця. Головне, на думку Наталії, «навести порядок» у голові та серці, адже кінець кінцем стрес – це не сама подія, а те, як ми її сприймаємо.

Заклик ораторки бути позитивними не залишився без відгуку. Численні запитання з віртуальної «зали» засвідчили актуальність обраної теми та бажання дізнатися більше. Обговорення виступу перетворилося на жваву дискусію, яка супроводжувалася вдячними дописами в чаті, емотиконами та іншими схвальними реакціями.

Безперечно, аудиторії важко було визначити оратора-переможця, адже під час засідання змагалися, з одного боку, інформативність, академічність і новизна, з іншого, – нагальна життєва потреба та особистий досвід (ораторські здібності обох претенденток гідні похвали). Слухачі надали перевагу першому. Отже, переможницею названо Анжелу Хан.

Тож, як мовиться, добрий початок – половина справи. Ця зустріч є свідченням того, що ораторське мистецтво можна осягати онлайн. До нових зустрічей!

Тетяна Білоусова, керівник студентського Ораторського клубу