Викладачі та аспіранти історичного факультету взяли участь у роботі круглого столу «Друга світова війна історія та історична пам’ять»

Викладачі та аспіранти історичного факультету взяли участь у роботі круглого столу «Друга світова війна історія та історична пам’ять»

05 травня за ініціативи громадської організації «Охорона пам’яток історії, культури, архітектури» в межах консультацій із громадськістю відбувся відкритий розширений круглий стіл «Друга світова війна історія та історична пам’ять».

Із вітальним словом до його учасників звернувся міський голова Кам’янця-Подільського Михайло Посітко. Участь у заході взяли науково-педагогічні працівники, аспіранти історичного факультету К-ПНУ, зокрема: доктор історичних наук, професор Олександр Завальнюк, який визначив проблеми використання наукової термінології в дослідженнях Другої світової війни; кандидат історичних наук, доцент Сергій Олійник, який спростував найпоширеніші міфи, щодо війни, наголошуючи, що ідеалізація історії спотворює уявлення дослідників про минуле.

У межах заходу розглядалося питання про окупаційний режим і вигнання нацистських загарбників із території Хмельниччини та України. Відтак, кандидат історичних наук, доцент Вадим Стецюк схарактеризував дискусійні моменти боїв за Кам’янець-Подільський, що відбувалися наприкінці березня 1944 р.; аспірант кафедри історії України Володимир Ярич описав діяльність ОУН на теренах Кам’янець-Подільської області в 1944–1950 рр.

Цікавими були й доповіді учасників круглого столу щодо історичної пам’яті про Другу світову війну. Зокрема, заступник директора з питань охорони культурної спадщини ХОНМЦКМ, член НСКУ та ІСОМОС Сергій Шпаковський наголосив на важливості пам’яткоохоронної роботи на пам’ятках історії періоду Другої світової війни в Хмельницькій області.

Учасники круглого столу підтримали звернення до Духовної ради Кам’янця-Подільського про проведення панахиди за загиблими в Другій світовій війні.

Пресцентр