Науковці К-ПНУ на сторінках Української фольклористичної енциклопедії

Науковці К-ПНУ на сторінках Української фольклористичної енциклопедії

Нещодавно  Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка закупив партію нової літератури. Читальний зал №1 отримав екземпляр вартісного двотомника Української фольклористичної енциклопедії – найкращої, що існує на сьогодні з тематики фольклору. Енциклопедія  видана у 2018-2020рр за кошт професора Миколи Дмитренка і приурочена до 100-річчя Національної академії наук України.

  • Українська фольклористична енциклопедія : у 2-х т. Т.1 : А-Л / Упорядник, науковий редактор доктор філологічних наук, професор М. К. Дмитренко. Київ : Сталь, 2018. – 740с.
  • Українська фольклористична енциклопедія : у 2-х т. Т.2 : М – Я / Упорядник, науковий редактор доктор філологічних наук, професор М. К. Дмитренко. Київ : Сталь, 2020. – 688с.

Ґрунтовне кольорове видання складається з двох томів і містить якнайповніший перелік фольклористичних, етнологічних, етнографічних і соціокультурних термінів, а також явищ з історії фольклористики, сучасного стану досліджень іпублікацій. Також вміщено статті про постаті збирачів, дослідників, талановитих носіїв українського фольклору, популяризаторів усної народної творчості.

Цікавий двотомник ще й тим, що до нього внесено статті про подільських фольклористів – викладачів Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

У першому томі є сторінки, присвячені Валерію Щегельському, кандидатові філологічних наук, старшому викладачеві кафедри історії української літератури і компаративістики, завідувачеві навчально-науковою лабораторією етнології, автору понад пів сотні наукових і науково-методичних праць.

У другому томі словникову статтю присвячено покійному вже нині Танасію Колотилу, кандидатові філологічних наук, колишньому доцентові кафедри журналістики К-ПНУ. Танасій Іванович був непересічною особистістю, прекрасним знавцем усної народної словесності, автором багатьох праць про народну пісенну творчість Поділля, постаттю, яку знали в наукових колах України. Працюючи тривалий час в університеті, прищеплював любов до рідного слова своїм учням і послідовникам. Справою всього його життя було записування та дослідження українського фольклору, зокрема перлин Подільського регіону.

Зараз енциклопедію експонують на виставці «Нові надходження», а далі зберігатимуть у фонді читального залу №1, де всі охочі можуть нею скористатися.

Сподіваємося, що Українська фольклористична енциклопедія стане корисною науковцям, викладачам, студентам  та всім, хто цікавиться традиційною культурою.

Ірина Лук’янчук, провідний бібліотекар читального залу №1