Цінні експонати Юхима Сіцінського у фондах Музею історії К-ПНУ

Цінні експонати Юхима Сіцінського у фондах Музею історії К-ПНУ

Музей – це осередок культурного обміну, місце збагачення  духовної, національно-патріотичної спадщини. Щороку 18 травня відзначають Міжнародний день музеїв. У К-ПНУ Музей історії функціонує з 1971 року. Створений з ініціативи ректора Івана Іваха до 50-річчя Кам’янець-Подільського  державного педагогічного інституту.

«Шановні громадяне! Є така наукова думка, що в фізичній природі матерія й її сили не пропадають, а тільки переходять з одного стану в другий… І от тепер мені, на схилі мого віку, випала висока честь викладати на цій кафедрі про минулі часи рідного, милого краю, і я з приємностью хочу поділитися з вами, високоповажні громадяне, моїм скромним досвідом в місцевій історії й скористатися тими збірками старини, які переховуються в місцевім музеї.

І виходить не пропала затрачена сила, і нададуть добрі наслідки зібрані археологічні й історичні матеріяли…», – такою передмовою розпочав лекцію 04 березня 1919 р., присвячену історії Поділля, Юхим Сіцінський – дослідник історії краю, приват-доцент Кам’янець-Подільського державного українського університету, один із засновників (1890) та директор (1891–1922) першого на Поділлі громадського музейного закладу – Дaвньосховища Подільського єпархіального історико-статистичного комітету (із 1903 – Музей Подільського церковного історико-археологічного товариства).

26 грудня 1919 р. ректор Іван Огієнко доручив Юхиму Сіцінському систематизувати нумізматичну колекцію кабінету історії українського мистецтва. Взявшись за виконання цього завдання, музеєзнавець згодом став відповідати за весь кабінет, фонд якого наприкінці 1920 р. нараховував 3 274 експонати, що мали художню цінність. На превеликий жаль, цей невеличкий музей, що вмістив чимало речей матеріальної культури різних віків, було ліквідовано в ході конфіскації цінностей для допомоги голодуючим Поволжя у 1922 р.

Висловлюємо щиру вдячність доценту кафедри історії України Андрію Задорожнюку за передання цінних експонатів – лекцій «Наукове життя в Кам’янці за останні десятиліття (1914–1924)» та «Історія Поділля» Юхима Сіцінського, до фондів Музею історії К-ПНУ.

Збережемо історію нашого вишу разом!

Ірина Паур, директор Музею історії університету, кандидат історичних наук,

доцент кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва

та реставрації творів мистецтва