Вишивана історія: кілька цікавих фактів про вишиванку

Вишивана історія: кілька цікавих фактів про вишиванку

Традиційно в Україні у третій четвер травня відзначають День вишиванки. Свято є відносно молодим і поки не набуло статусу офіційного. А втім, сьогодні на честь Дня вишиванки проводять чимало заходів, метою яких є збереження народних традицій та звичаїв українського народу.

А розпочалося все з акції студентки Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича під назвою «Всесвітній день вишиванки». У 2006 році одного дня Леся Воронюк запропонувала студентам одягнути вишиті сорочки як символ єднання українців. Спочатку ідею сприйняли скептично, але з кожним роком до акції долучалося все більше і більше людей із різних міст України. Тепер свято має міжнародні масштаби. Його відзначають у понад 60-ти країнах світу.

День вишиванки – по-справжньому народне свято, яке сприяє збереженню самобутності, єдності та культурному відродженню українського народу. З нагоди цього свята пропонуємо добірку цікавих фактів про вишиванку.

Засновниками вишиваного одягу були скіфи

За свідченнями Геродота, першими почали оздоблювати одяг вишивкою скіфи. Срібні бляшки з намальованими фігурами чоловіків, які було знайдено на території, раніше названою Великою Скіфією, були ідентичними до українського народного костюма із вишивкою, датованого XVІІІ-XІX століттям.

Не просто одяг, а оберіг

Спершу вишиванка слугувала не стільки елементом одягу,  як своєрідним оберегом. Тому вишивку та візерунки, якими оздоблювали сорочки, розміщували найчастіше на рукавах, комірах і подолі. Так малюнок торкався тіла, тим самим захищаючи людину від лихого.

Кожен із кольорів вишивки має своє значення

Відтак червоний колір є символом любові до людини, до життя. Білий колір – своєрідний оберіг від життєвих негараздів і лихого ока. Чорний колір, як не дивно, символізує достаток і процвітання. Золотий або жовтий –символ меду і пшениці, а тому притягує добробут і багатство. Синій є кольором неба, що дарує душевний спокій. Зелений вважають жіночим кольором, який символізує благополуччя і гармонію.Таємниці заховані в орнаментах

Орнамент вишиваної сорочки неодмінно був наповнений змістом. Розрізняють 4 види орнаментів: рослинний (вишивка світу української флори), зооморфний (зображення тварин, птахів чи риб), антропоморфний (орнамент, що нагадує людину) та геометричний (вишивка фігур). За специфікою орнаменту вишиванки можна дізнатися регіон її поширення, історію вірувань або навіть належність до конкретного роду.

Вишиті сорочки – дорогоцінний скарб

Українці настільки цінували вишиванки, що в найтяжчі часи намагалися їх зберегти. Українські фольклористи відзначають, що в часи репресій і війн, люди ховали вишиванки у скрині й закопували в землю, як скарб.

У культурі кожного з народів існує унікальний код етносу. Саме вишиванка є своєрідним кодом українського народу, у якому у вигляді знаків та оберегів зашифровано національні цінності. Тож бережімо українські традиції, не забуваймо українську історію та гордо носімо справжній символ української самобутності – вишиванку!

Лєна Валяровська, студентка IV  курсу

факультету української філології та журналістики