«Із роду до роду плекаймо неповторність рідного слова»  (фотоподорож до Дня слов’янської писемності та культури)

«Із роду до роду плекаймо неповторність рідного слова»  (фотоподорож до Дня слов’янської писемності та культури)

Неповторність та величність українства утверджувалася завдяки писемності й рідній мові, спираючись на спільну духовну скарбницю всього слов’янського світу. Писемність і культура – це не лише невід’ємний складник буття людини, її співвіснування в суспільстві, а й виразник народності, важлива частина ідентичності українців, ознака нашого національного визнання.

Щорічно 24 травня всі слов’янські народи відзначають День слов’янської писемності та культури. Це свято символізує цивілізаційне торжество слов’янства, його національну самобутність, об’єднує суспільство та долучає кожного з нас до безцінної культурної спадщини. Цього дня вшановують святих рівноноапостольних – першопросвітників Кирила і Мефодія. Саме вони є творцями писемності, які здійснили переклад богословських книг з грецької мови на старослов’янську, поширювали християнське вчення. Поява абетки і виникнення писемності сприяли розвиткові літератури слов’янських народів, і слов’янська мова стала третьою в Європі після грецької та латини.

З нагоди цього дня кафедра української мови пропонує ознайомитися з віртуальною фотоподорожжю Дня слов’янської писемності та культури, яке традиційно відзначали впродовж років на факультеті української філології та журналістики.

 

Кафедра української мови