У К-ПНУ відбувся круглий стіл із нагоди 115-ої річниці від дня заснування товариства «Просвіта» та 160-ої річниці від Дня народження Костя Солухи

У К-ПНУ відбувся круглий стіл із нагоди 115-ої річниці від дня заснування товариства «Просвіта» та 160-ої річниці від Дня народження Костя Солухи

Товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка відігравало і відіграє значну роль в освітніх і культурних процесах нашої держави. З допомогою осередку відкривали бібліотеки, друкарні, книгарні, народні театри, кінотеатри, музеї, здійснювали постановки спектаклів на українську тематику, відзначали ювілеї відомих українських діячів, визначних подій національного значення, організовували публічні читання, упорядкували українські школи. З ініціативи просвітян, зокрема Костя Солухи, Олімпіади Пащенко, Олександра Шульмінського в Кам’янці-Подільському вирішили створити перший український університет. Просвіта як тоді, так і сьогодні є активним учасником громадського та культурного життя.

27 травня з нагоди 115-ої річниці з дня заснування товариства «Просвіта» та 160-ої річниці від Дня народження Костя Солухи в конференц-залі К-ПНУ відбувся круглий стіл. На заході були присутні представники сучасних просвітянських товариств: керівник Кам’янець-Подільської «Просвіти» Славко Полятинчук. керівник Хмельницької обласної «Просвіти» Віталій Михайловський і керівники районних просвітянських товариств, а також представники К-ПНУ, зокрема керівництво вишу, науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти.

З вітальним словом виступив в.о. ректора К-ПНУ Володимир Дубінський. Володимир Анатолійович наголосив на тісній співпраці «Просвіти» та університету, ролі Костянтина Солухи в просвітницької діяльності в Кам’янці-Подільському.

Славко Полятинчук, голова Кам’янець-Подільського міського об’єднання Товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка привітав усіх учасників зібрання, повідомив про основні події, що сприяли створення та розвитку діяльності об’єднання у Кам’янці-Подільському. Також вручив посвідчення членам вище згаданого об’єднання – Володимиру Дубінському та Андрію Зайцю.

Анатолій Паладійчук, просвітянин, підприємець, колекціонер і меценат розповів про проєкт «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика»», Олександра Кошицю, хор, яким він керував, його роль у популяризації культури України за кордоном. Зараз працює над новим проєктом – встановлення меморіальної дошки на фасаді Кам’янець-Подільського залізничного вокзалу, де буде зазначено, що хор Олександра Кошиці саме з нього вирушив у всесвітнє турне.

Василь Кобильник, проректор з науково-педагогічної роботи, привітав усіх присутніх і зауважив, що події такого масштабу сприятимуть розвитку української мови й культури.

Андрій Заєць, режисер, випускник К-ПНУ, ознайомив із проєктом «Присяга 1919» і презентував однойменний короткометражний фільм. Також Андрій повідомив про плани, які будуть реалізовані в Кам’янці-Подільському найближчим часом. Дмитро Бабюк, аспірант К-ПНУ, розповів про свої наукові напрацювання і поділився враженнями про участь у проєкті «Присяга 1919».

Олег Рарицький, завідувач кафедри української літератури і компаративістики, наголосив на плідній співпраці університету та товариства «Просвіта», зокрема щодо видання наукової та методичної літератури.

Важливою темою для обговорення під час заходу був проєкт  «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика». Мова йшла про відому композицію Миколи Леонтовича, що стала справжнім гімном Різдва за кордоном і була записана на платівку в одній із нью-йоркських студій звукозапису того часу. Крім цього, було висвітлено перебіг підготовки та планів щодо деталізованого висвітлення подій 1918 року в Кам’янці-Подільському, коли місто було столицею УНР.

 

Слухачі мали змогу дізнатися багато нової та цікавої інформації про особливості роботи сучасних «Просвіт», майбутній розвиток і популяризацію української самобутності. Усі доповіді були дуже інформативними та змістовними. Щиро дякуємо усім присутнім за цікаво проведений час.

Юлія Трохіна, студентка 3 курсу історичного факультету