IХ МІЖНАРОДНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ «МОВА, КУЛЬТУРА І СОЦІУМ У ГУМАНІТАРНІЙ ПАРАДИГМІ»

IХ МІЖНАРОДНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ «МОВА, КУЛЬТУРА І СОЦІУМ У ГУМАНІТАРНІЙ ПАРАДИГМІ»

11–13 жовтня 2021 року на факультеті української філології та журналістики відбувалася IХ МІЖНАРОДНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ «МОВА, КУЛЬТУРА І СОЦІУМ У ГУМАНІТАРНІЙ ПАРАДИГМІ» (до 140-річчя з дня народження Івана Огієнка).

На важливості й актуальності досліджень сучасних проблем української мови та літератури крізь соціокультурну призму, їхнього значення для славістики загалом наголосив у вступному слові Борис Коваленко, декан факультету української філології та журналістики української мови, доктор філологічних наук, доцент.

Вітальне слово учасникам конференції виголосили проректор з наукової роботи Світлана Миронова, завідувач кафедри історії української літератури та компаративістики Олег Рарицький.

На пленарному засіданні та під час роботи шести секцій викладачі і студенти факультету української філології та журналістики мали можливість слухати та обговорювати цікаві доповіді учасників конференції про мовну ситуацію та мовну політику в Україні, соціокультурний та ареальний аспекти лінгвістичних досліджень, прикладні сфери сучасної науки, лінгводидактичні засади навчання мови та літератури.

Під час роботи конференції відбулися презентації нових монографій – «Фразеологія українського діалектного мовлення» Наталії Коваленко, доцента кафедри української мови, і «Від ідіолекту до літературної мови: Поділля кінця ХІХ – початку ХХ ст.» Бориса Коваленка, декана факультету української філології та журналістики. Присутні також ознайомилися з історією задуму та підготовки збірки діалектних текстів «Західноподільські та суміжні говірки», укладеної Наталією Коваленко.

Сподіваємося, що конференція з актуальних проблем досліджень української мови та літератури в лінгвокультурному просторі і надалі буде традиційною в нашому університеті, гуртуватиме науковців і студентів.

Кафедра української мови

Програма IХ МІЖНАРОДНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ «МОВА, КУЛЬТУРА І СОЦІУМ У ГУМАНІТАРНІЙ ПАРАДИГМІ» (до 140-річчя з дня народження Івана Огієнка).