Науково-педагогічні працівники кафедри математики К-ПНУ взяли участь у науково-методичному семінарі «Вибрані питання методики навчання математики»

Науково-педагогічні працівники кафедри математики К-ПНУ взяли участь у науково-методичному семінарі «Вибрані питання методики навчання математики»

02 грудня на базі комунальної установи Дунаєвецької міської ради «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» відбувся науково-методичний семінар «Вибрані питання методики навчання математики», організований спільно з викладачами кафедри математики Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Плідно співпрацюючи, у роботі семінару взяли участь 20 педагогів із закладів загальної середньої освіти Дунаєвецької міської та Солобковецької сільської територіальних громад.

З вітальним словом до присутніх звернулася Ірина Шендерук, консультант Центру ПРПП, яка наголосила на важливості творчого спілкування з авторами навчально-методичних видань, можливості підвищити професійний рівень педагогів у сфері математичної освіти.

Жваве обговорення викликала доповідь Олексія Зеленського, кандидата фізико-математичних наук, доцента кафедри математики щодо комбінаторики та теорії графів у математичних олімпіадах, адже вирішення такого виду задач обов’язково потребує несподіваного і оригінального підходу.

Звичайно, зацікавлення у вчителів викликали продемонстровані Тетяною Думанською, кандидатом педагогічних наук, старшим викладачем кафедри математики, задачі з параметрами, які часто представлені в програмі ЗНО та вимагають ретельного аналізу і дослідження умов, оскільки потрібно логічно визначити всі можливі варіанти значення параметра, за яких рівняння мають розв’язок.

З питанням розв’язування задач на побудову обмеженими засобами перед педагогами виступив заступник декана фізико-математичного факультету з виховної та профорієнтаційної роботи, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри математики Юрій Сморжевський. Він запропонував педагогам спробувати свої сили у розв’язанні цікавих задач, які вразили незвичністю, але в той же час посильністю.

Вітаючи учасників семінару, завідувач кафедри математики, кандидат фізико-математичних наук, доцент Уляна Гудима наголосила на продовженні такої форми співпраці із педагогами закладів освіти, адже схожі заходи сприяють підвищенню кваліфікації вчителів математики та допомагають їм краще орієнтуватись в особливостях розв’язання завдань ЗНО та олімпіадних завдань із математики. Вона зауважила, що викладачі кафедри математики мають значний досвід у підготовці вчителів математики, які беруть участь у журі обласних олімпіад, Малої академії наук, тренінгах ЗНО та можуть поділитись своїм практичним досвідом.

По завершенні семінару Уляна Гудима розповіла учасникам про переваги навчання на фізико-математичному факультеті К-ПНУ, актуальні й затребувані математичні спеціальності для вступу абітурієнтів,  особливості вступної кампанії, можливості для підвищення кваліфікації вчителів у магістратурі, а також можливості долучення учнів і абітурієнтів до соціальних мереж та цікавих подій на факультеті.

Учасники семінару доєдналися до обговорення актуальних питань сучасної математичної освіти, отримали відповіді на суперечливі питання практики викладання математики в школі.

Гарні висловлювання педагогів та їх впевненість у корисності матеріалів семінару дарує надію на їх практичне втілення у навчальних закладах Дунаєвецької міської та Солобковецької сільської територіальних громад.

Дякуємо науковцям за навчально-методичну літературу, передану в бібліотеку Центру професійного розвитку педагогічних працівників та налагодження наукового діалогу з учителями математики, адже такі заходи є надзвичайно цінними для підвищення професійної компетентності педагогів.

Ірина Шендерук, консультант Центру ПРПП,

Гудима Уляна, завідувач кафедри математики К-ПНУ