Науково-педагогічні працівники кафедри німецької мови – учасники науково-практичної конференції «Наукові дослідження і наукове писемне мовлення в Україні та Німеччині»

Науково-педагогічні працівники кафедри німецької мови – учасники науково-практичної конференції «Наукові дослідження і наукове писемне мовлення в Україні та Німеччині»

26-27 листопада науково-педагогічні працівники кафедри німецької мови – завідувач кафедри, доцент Тетяна Калинюк, доцент Тетяна Боднарчук і старший викладач Олена Шмирко взяли участь у науково-практичній конференції «Наукові дослідження і наукове писемне мовлення в Україні та Німеччині», організованої в межах програми «Sur-Place та спеціалізовані мовні курси у Центрально-Східній, Південно-Східній та Східній Європі, а також на Кавказі та у Центральній Азії 2021» за підтримки Німецької служби академічних обмінів (ДААД) та Федерального міністерства закордонних справ Республіка Німеччини.

Основні питання плідного обговорення присвячені проблемам підготовки наукових робіт в Україні та Німеччині, зокрема: яким чином відрізняються наукові традиції і науковий стиль роботи українських та німецьких науковців; як викладають в обох країнах навчальні дисципліни «Основи наукових досліджень» та «Академічне письмо»; якому інструментарію та технікам навчають; як сприймає українська і німецька університетська спільнота плагіат та інші форми академічної недоброчесності.

Під час воркшопів лектори ДААД та українські науковці поділилися практичними порадами. Під час воркшопу «Коректне цитування: поради для початківців та професіоналів» (від Ані Ланге, Марії Сушко-Безденежних) на прикладі вправ доповідачі продемонстрували, яким чином цитувати коректно та оформлювати цитати без зайвих зусиль, пояснили, чим відрізняються способи цитування, прийняті в Німеччині та в Україні. На наочних прикладах учасники аналізували, де закінчується цитування та починається плагіат. Досвідом оформлення успішної презентації поділилися Керстін Дальйо та Аня Ланге.

За інформацією кафедри німецької мови