«Борітеся – поборете» (208 років із дня народження Тараса Шевченка)

«Борітеся – поборете» (208 років із дня народження Тараса Шевченка)

09 березня виповнюється 208 років від дня народження Тараса Шевченка. Кожен великий народ має свої знакові постаті. Саме такою був і залишився для кожного з нас Тарас Шевченко – український поет і художник, прозаїк і етнограф, людина неймовірного таланту.

Тарас Григорович відіграв надзвичайну важливу роль у створенні та розвитку України як незалежної і суверенної держави. Адже саме Великий Кобзар вивів Україну та її культуру за межі колоніального буття, визначив вагу рідної мови, передбачив шлях розвитку країни, назавжди став духовним поводирем українців, символом наполегливості й непохитності.

За своє коротке життя Шевченко зазнав нестерпного болю, але не міг не прагнути того, чого ми всі жадаємо – життя і свободи, самореалізації та процвітання, миру й поваги, простих людських цінностей.

Його творчість – це його душа, у якій він був чесний і добрий, пристрасний і безмежно багатий. Саме сьогодні його цитати є як ніколи актуальними:

«Борітеся – поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас сила І воля святая!» (“Кавказ”)

«Поховайте та вставайте, Кайдани порвіте І вражою злою кров’ю Волю окропіте.» (“Заповіт”)

«Свою Україну любіть. Любіть її… Во врем’я люте. В останню тяжкую минуту За неї Господа моліть.» (“Чи ми ще зійдемося знову”).

Тарас Григорович Шевченко – геній українського народу, який завжди вірив у незламність та непохитний дух українців, нескореність народу та вірність своїй державі. Творчість Тараса Григоровича – це святиня, якою дорожить і гордиться український народ.
Пресцентр