Душу й тіло ми положим за нашу свободу, І покажем, що ми, браття, козацького роду (10 березня-День Державного Гімну України)

Душу й тіло ми положим за нашу свободу, І покажем, що ми, браття, козацького роду (10 березня-День Державного Гімну України)

10 березня в Україні відзначають День Державного Гімну, святкування якого затвердив Кабінет Міністрів України на засіданні 07 грудня 2017 року. Саме 10 березня 1865 року в Перемишлі (Польща) композитор Михайло Вербицький уперше написав музику до слівпоета Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна». Гімном завершили концерт на честь Тараса Шевченка. Того ж року вірш був опублікований разом із примітками. У жовтні 1910 року твір українського оперного співака Модеста Менчинського було записано на платівці Кельнського відділення «Грамофона».

Державний Гімн України – один із головних державних символів нашої Батьківщини разом із прапором т гербом. Його офіційна музична редакція була ухвалена Верховною Радою 15 січня 1992 року, а текст гімну затверджено Законом України «Про Державний Гімн України» 06 березня 2003 року.

Українці сьогодні відчувають особливу цінність кожного слова українського гімну, а відтак у дні, коли російська армія руйнує наші міста, нашу Батьківщину. Зараз, коли наші Збройні Сили, наші герої борються за територіальну цілісність України, державний гімн є особливо важливим для всіх, духовним зв’язком, який об’єднує нас із попередніми поколіннями борців за свободу.

…Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці,

Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці.

Пресцентр