Ораторський клуб вітає новачків

Ораторський клуб вітає новачків

9 листопада дружня команда клубу мала нагоду прослухати й обговорити виступи початківців. За традицією оратори обрали теми, що відповідають їх уподобанням.

Діана Жмурко (Nim1-b19) виголосила промову «Теніс як частина мого життя», розповіла про історію появи й особливості великого тенісу, за допомогою слайдів презентації наочно продемонструвала, як виглядали старовинні корти, ракетки, м’ячі, нагороди переможців. Заінтригувала слухачів питанням, якого ж кольору тенісний м’яч (ви здивуєтесь, але не всі вважають його жовтим) і з гумором повідомила, що він може використовуватись не лише для гри, але й для інших практичних цілей – наприклад, прання, декору тощо. Дівчина зазначила, що великий і малий теніс – близькі родичі, мають подібні правила й, водночас, суттєві відмінності. Слухачам цікаво було дізнатися про традиції Вімблдонського турніру, роздивитись подробиці чоловічих і жіночих нагород, одяг гравців і глядачів, навіть десерти, якими вони ласують. Діана зупинилась і на досягненнях української школи великого тенісу, поділилася враженнями про гру та її роль у своєму житті. Отже, інформативність виступу, відповідність рівневі знань і зацікавленням присутніх були на висоті.

Варто зауважити: незважаючи на відсутність досвіду, Діана трималася впевнено, використовувала різні засоби впливу (голосові, мімічно-жестикулярні), активно заохочувала аудиторію до співпраці, вдало відповідала на питання. Безперечно, їй слід іще попрацювати над чистотою мовлення, навчитись виділяти у тексті головне і акцентувати на ньому увагу (101 бал зі 125).

Друга ораторка – першокурсниця Катерина Сиротюк (Nim1-b22). Лише розпочавши навчання в університеті, вона дізналась про клуб і вирішила спробувати себе в красномовстві. Бажання стати учасницею клубу перемогло природний страх перед аудиторією (так звану «глософобію»), тож перший виступ можна вважати вдалим.

Дівчина одразу привернула увагу своїм яскравим одягом і макіяжем. Як з’ясувалося згодом, це було частиною образу, демонстрацією внутрішньої свободи і незалежності. Адже Катерина обрала складну багатогранну тему «Дискримінація жінок в Україні», не завжди посильну навіть для досвідчених мовців, і спробувала розставити в ній власні акценти: жінок дискримінують щодо обрання професії, рівня зарплатні, просування «політичною драбиною» тощо. Звичайно, така проблема нікого не залишила байдужим, викликала загальну дискусію, у якій студентка палко відстоювала свою думку, наводила приклади, робила порівняння й узагальнення. Аудиторія погодилась, що схожі теми вимагають і глибоких знань, і життєвого досвіду, і об’єктивності.

Катерина хвилювалася – про це свідчили паузи в мовленні, не завжди доцільні рухи, підвищений тон та ін. Її презентація була малоінформативною і не завжди узгоджувалась із текстом промови – втім «шлях здолає той, хто йде» (103 бали).

Отже, кожна з ораторок продемонструвала свої сильні сторони, зробила помилки, головне – поборола страх, невпевненість у собі.

Вітаємо їх із дебютом, бажаємо нових успіхів, а всіх охочих запрошуємо до нашого Ораторського клубу!

Тепер ви можете дізнатись про нас у Viber-групі, сторінка має назву «Ораторський клуб К-ПНУ».

Тетяна Білоусова,
кандидат філологічних наук,
доцент,
керівник Ораторського клубу