ТЕРИТОРІЯ ПРОФЕСІЙНОГО ЗРОСТАННЯ (науково-методичні семінари для вчителів Дунаєвеччини)

ТЕРИТОРІЯ ПРОФЕСІЙНОГО ЗРОСТАННЯ (науково-методичні семінари для вчителів Дунаєвеччини)

Сучасна ситуація суспільного розвитку актуалізувала необхідність усебічної професійної компетентності вчителя, який має володіти комплексом знань, умінь, властивостей і якостей особистості, що забезпечують варіативність, оптимальність та ефективність побудови навчально-виховного процесу.

12 січня 2023 року в межах співпраці КУ Дунаєвецької міської ради “Центр професійного розвитку педагогічних працівників” з Кам’янець-Подільським національним університетом імені Івана Огієнка на базі Дунаєвецького ліцею №1 працювали предметні локації в межах  «Території зростання».

Учителі української мови та літератури спілкувалися на тему «Особливості лінгвістичної підготовки здобувачів загальної середньої освіти в сучасних умовах війни».

Зореслава Шевчук, кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри української мови К-ПНУ зосередила увагу авдиторії на особливостях формування елементів наукових знань під час опанування основ академічного письма в середній і старшій школі з урахуванням норм академічної доброчесності, змоделювала практичні кейси, продемонструвала практичне застосування щодо вивчення окремих жанрів писемної наукової комунікації на уроках української мови.

Людмила Марчук, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української мови окреслила проблеми, які виникли в умовах війни, акцентувала увагу на тому, як протидіяти стереотипам та проявам мови ворожнечі, аби її розпізнати та не поширювати на загал.

Дискусійні питання шкільної історичної освіти об’єднали представників фахової спільноти вчителів історії. Учасники семінару мали можливість познайомитися із прогресивними ідеями та напрацюваннями науковців: Валерія Степанкова, завідувача кафедри всесвітньої історії, доктора історичних наук, професора К-ПНУ, з питання «Методологічні аспекти Національної революції середини XVII cт.» та Івана Боровця, кандидата історичних наук, доцента кафедри всесвітньої історії К-ПНУ, який провів порівняльний аналіз викладання історії в середній школі Чехії та України.

Об’єднала всіх спільна мета – навчати і навчатись, удосконалюватись, розвивати ключові та фахові компетентності.

Таку плідну співпрацю плануємо розвивати і надалі, системно працюючи над підвищенням рівня фахової майстерності педагогів нашої громади.

КУ Дунаєвецької міської ради
“Центр професійного розвитку педагогічних працівників”

Пресцентр