Єднання заради дії: тренінг для здобувачів вищої освіти К-ПНУ з числа внутрішньо переміщених осіб

Єднання заради дії: тренінг для здобувачів вищої освіти К-ПНУ з числа внутрішньо переміщених осіб

Коли війна триває вже майже рік і складно щось планувати, коли кількість трагедій на одиницю часу зашкалює, а ми часто почуваємось виснаженими й розгубленими, навички підтримки себе і один одного стають життєвою необхідністю.

Існує чимало практик, які допомагають підтримати себе та своїх близьких у подібних ситуаціях. Це нескладні вправи, спрямовані на розуміння свого емоційного стану, розслаблення та заспокоєння.Саме про ці вправи говорили близько 20 внутрішньо переміщених осіб, які відвідали дводенний тренінг з психологічної підтримки ВПО та членів їх родин «Стійкість під час війни». Захід у Кам’янці-Подільському проведено 21-22 лютого в межах програми «Єднання заради дії», яка впроваджується міжнародною організацією IREX Ukraine.

Гості тренінгу отримали навички та знання, які допоможуть легше пережити травматичний досвід, навчилися розуміти й регулювати свій емоційний стан та краще розуміти людей.

Серед тих хто прийшов на тренінг,  чимало здобувачів вищої освіти Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка з числа ВПО. Учасників тренінгу супроводжували психологи соціально-психологічної служби: кандидат психологічних наук,  доцент кафедри загальної та практичної психології Юлія Данчук та кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної та практичної психології Оксана Логвіна.

Соціально-психологічна служба Університету Огієнка не перший рік співпрацює з громадськими організаціями, зокрема IREX, задля психологічної підтримки студентів із числа ВПО.

Упродовж насичених тренінгових днів учасники навчилися розрізняти емоції, відчуття та почуття, а також на власних прикладах розповіли про причини виникнення негативних переживань. Потім, разом із тренерками Ольгою Шаповал та Оленою Давідовою вчилися їх вгамовувати.

Присутні дізналися, як долати стрес та що робити під час панічної атаки. Крім того, багато говорили про ресурси – де їх брати людям, які багато чого втратили, на що їм спиратися та як знаходити внутрішні сили. Було запропоновано багато практичних інструментів для самодослідження.

Після закінчення тренінгу учасники отримали сертифікати, що свідчать про отримання ними певних знань та практичних навичок. Після цього вони зможуть створювати власні групи психологічної самопідтримки та спробувати себе в ролі тренерів. Це не буде професійною роботою психолога, а лише проведення зустрічей групами по 5-7 осіб, де можна поділитися з іншими досвідом, отриманим на тренінгу, показати вправи на заспокоєння. А може – просто поспілкуватись чи зайнятись спільною творчістю. Команда IREX надасть тренерам менторську, методологічну підтримку та роздаткові матеріали. 

Ольга Голуб,
завідувач навчальної лабораторії
мультимедійних засобів та медіадизайну

Соціально-психологічна служба університету