Результати першого квартального онлайнового опитування Державної служби якості освіти України здобувачів освіти і викладачів ЗФПО/ЗВО з питань організації освітнього процесу та якості навчання в умовах воєнного стану

Результати першого квартального онлайнового опитування Державної служби якості освіти України здобувачів освіти і викладачів ЗФПО/ЗВО з питань організації освітнього процесу та якості навчання в умовах воєнного стану

10 травня 2023 р. Державна служба якості освіти України презентувала результати першого квартального онлайнового опитування здобувачів освіти і викладачів закладів фахової передвищої та вищої освіти з питань організації освітнього процесу і якості навчання в умовах воєнного стану, проведеного 24-31 березня 2023 р. В опитуванні взяли участь учасники освітнього процесу Університету Огієнка.

Інформаційно-аналітична довідка опитування констатує, що відповіді на запитання анкет дали 4757 респондентів (1673 педагогічні та науково-педагогічні працівники та 3084 здобувачі фахової передвищої та вищої освіти).

Результати опитування вказують на незмінне забезпечення закладами освітніх послуг належної якості у складних воєнних умовах. Абсолютна більшість респондентів із числа викладачів (92%) і студентів (68%) позитивно оцінили організацію освітнього процесу у 2022-2023 н. р.

Половина респондентів з числа педагогічних і науково-педагогічних працівників (52%) вважають, що рівень якості освітніх послуг не змінився порівняно з І півріччям 2022-2023 н. р., натомість 42% з них визнали покращення. Про погіршення якості організації освітнього процесу заявили лише 6% викладачів.

Ключовий висновок опитування – заклади фахової передвищої та вищої освіти поступово відмовляються від дистанційного формату навчання на користь очного. Незважаючи на складні сучасні умови, за яких заклади освіти провадять свою діяльність, вибудувані ними системи внутрішнього забезпечення якості продовжують функціонувати та підтримуватись на належному рівні.

Детально ознайомитися із результатами опитування можна на сайті Державної служби якості освіти України за покликанням: https://sqe.gov.ua/zakladi-fakhovoi-peredvishhoi-ta-vishhoi-o/.

Продовжуємо системно працювати над розвитком системи внутрішнього забезпечення якості вищої освіти в Університеті Огієнка!

Геннадій Бесарабчук,
керівник навчально-методичного
центру забезпечення якості освіти,
кандидат педагогічних наук