Від ідеї до реалізації: міжнародний соціальний проєкт «Інновації у сфері соціальних послуг в Україні»

Від ідеї до реалізації: міжнародний соціальний проєкт «Інновації у сфері соціальних послуг в Україні»

З 04 по 10 червня 2023 року відбувся навчальний візит в Ілієні (повіт Ковасна, Трансільванія, Румунія). Навчання організовано в межах проєкту «Капіталізація соціальних інновацій на користь українських соціальних служб і структур з метою полегшення життя українців, які постраждали від війни (Інновації в соціальній допомозі в Україні)». Проєкт координується благодійною організацією Diakonie (Німеччина) у співпраці з FONT (Лабораторією самовідданості) та соціальними працівниками в Україні. Також проєкт реалізується за підтримки Фундації Баден-Вюртемберга.

Навчання в межах цього проєкту триватиме 6 місяців. Тренінгове навчання в Румунії – це І модуль проєкту під назвою «Модуль розробки ідей процесу дизайн-мислення». Проєкт спрямований на підвищення потенціалу соціальних працівників в Україні, у Кам’янець-Подільській територіальній громаді, для надання послуг з догляду, адаптованих  умов надзвичайної ситуації, спричиненої війною в Україні.

Метою цього навчального візиту є обмін румунським досвідом у сфері соціальних послуг, а також продовження процесу дизайн-мислення (фаза розробки ідей).

Від кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи К-ПНУ  участь у проєкті беруть : кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри Наталія Гевчук та кандидат економічних наук, доцент Олена Данилюк, а також здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти 3 курсу (Богдана Лисак, Денис Цвинтарний, Оксана Берник), другого (магістерського) рівня вищої освіти (Діана Тетеря) та випускниця 2022 року, спеціальності 232 Соціальне забезпечення, соціальний працівник Центру соціальної підтримки – Вікторія Суботіна. Також серед учасників навчання були фахівці соціальної роботи Центрів надання соціальних послуг Китайгородської, Гуменецької, Староушицької, Новоушицької та Закупнянської громад; викладачі та студенти НРЗВО КП Державний інститут.

Під час навчання учасники мали змогу ознайомитися із роботою ГО Дияконія Сфанту Георгій (Румунія) та послугами, які надає організація людям похилого віку, а саме домашній догляд. На практиці побачили як соціальні працівники надають різні соціальні послуги бенефіціарам. Відвідали 2 соціально-реабілітаційні центри: KIDA – для дітей з особливими освітніми потребами та IRIS-центр – для людей з інвалідністю, де були представлені різні форми і методи роботи з клієнтами цих закладів.

У межах візиту мали нагоду відвідати мерію міста Брашов, поспілкуватися із заступницею мера, ознайомитися із роботою муніципального центру надання соціальних послуг. Учасники відвідали центр допомоги українцям у Брашові й обмінялися враженнями в центральному офісі ГО Агапедія.

Висловлюємо щирі слова подяки голові Міжнародної федерації соціальних працівників Європи Анні Радулеску, голові ГО «Національної організації соціальних працівників України» Яні Мельничук та голові Кам`янець-Подільської районної ради Михайлу Сімашкевичу за можливість взяти участь у міжнародному проєкті, організацію, підтримку та наснаження учасників.

Наталія Гевчук,
завідувач кафедри соціальної
педагогіки і соціальної роботи