Вітаємо професора кафедри історії України Олександра Завальнюка із присвоєнням Почесного «Почесний громадянин міста Кам’янця-Подільського»!

Вітаємо професора кафедри історії України Олександра Завальнюка із присвоєнням Почесного «Почесний громадянин міста Кам’янця-Подільського»!

Ректору Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка (2002-2012 рр.), заслуженому працівнику освіти України, академіку НАНВО України, доктору історичних наук, професору кафедри історії України Олександру Завальнюку присвоєно Почесне звання «Почесний громадянин міста Кам’янця-Подільського».Завальнюк О. М. у 1972 р. закінчив історичний факультет Кам’янець-Подільського державного педагогічного інституту. З 1979 р. працює в педінституті (згодом – педуніверситеті, державному, національному  університеті імені Івана Огієнка): асистентом, старшим викладачем і доцентом кафедри історії СРСР і УРСР, доцентом і професором кафедри історії України. У 1982-1984 рр. працював заступником, а в 1993-2001 рр. – деканом історичного факультету університету. З листопада 2001 р. – виконуючий обов’язки, а з січня 2002 р. – ректор Кам’янець-Подільського державного педагогічного університету. У 2003 р. завдяки вирішальній ролі керівника університет здобув статус класичного, а у січні 2008 р. – національного. У серпні 2008 р. закладу присвоєно ім’я його засновника і першого ректора І.І. Огієнка. Незважаючи на всі економічні і політичні негаразди, які мали місце в нашій державі, університету вдалося набути позитивної динаміки в усіх сферах життєдіяльності. Зокрема, зросла чисельність працівників  (з 878 до 1238). Збільшилась кількість науково-педагогічних кадрів (з 360 до 651). Проведено значну роботу щодо розширення спектру освітніх послуг. Відкрито 14 нових спеціальностей, вперше проведено набір на 39 спеціальностей та їх поєднань, що у свою чергу зумовило збільшення контингенту студентів – з 5929 до близько 9 тисяч, які представляли 16 областей України і м. Київ. Було розширено матеріально-технічну базу, збільшено навчальні площі: вони зросли на 13070 м2. Ректор домігся відкриття докторантури, розширення аспірантури, заснування понад 20 наукових збірників наукових праць. Вчені університету за роки ректорства опублікували понад 42 тис. наукових праць.

Завальнюк О.М. є відомим науковцем.  Він досліджує проблеми історії Української революції 1917-1921 рр., Другої світової війни, сучасної освіти і науки, історичного краєзнавства, архівістики, персоналії. Автор близько 900 наукових праць, зокрема 14 монографій, 9 книг-нарисів, 9 навчальних посібників, 14 збірників документів і матеріалів. Очолює наукову школу, 8 докторів і 12 кандидатів історичних наук якої опублікували загалом 2,5 тис. праць. Заступник голови вченої ради університету. О.М. Завальнюк – відповідальний (науковий) редактор наукових фахових збірників «Освіта, наука і культура на Поділлі» (т. 1-25) та «Іван Огієнко і сучасна наука та освіта» (т. 1-16), член редколегій 9 подібних видань. За консультування і керівництва вченого успішно захищено 3 докторські та 7 кандидатських дисертацій.

Завальнюк О.М. чимало зусиль доклав для розбудови міської та обласної громад. У 1998–2002 рр. він був депутатом Кам’янець-Подільської міської ради (очолював постійну депутатську комісію з питань освіти, культури, молоді й спорту), у 2003–2006 рр. – членом виконавчого комітету міськради, у 2010–2015 рр. – депутатом Хмельницької обласної ради. Очолював обласну комісію з проведення щорічного конкурсу на кращі праці з фундаментальних, прикладних і гуманітарних наук. З 2016 р. – член цієї комісії. Олександр Михайлович є автором низки видань присвячених історії міста: книги «Кам’янець-Подільський: іст.-краєзн. нарис» (2001 р.),  «Нариси з історії Кам’янця-Подільського» (2006 р.), «Кам’янець-Подільський: історія і сучасність» (2011 р.), «Минуле і сучасне Кам’янця-Подільського: політики, військові, підприємці, діячі освіти, науки, культури й медицини: іст. нариси» (2003. Вип. 1; 2007. Вип. 2), навчальний посібник «Кам’янець-Подільський в  Українській революції 1917-1920 рр.» (Кам’янець-Подільський, 2010. – 116 с.). Активно співпрацює з учителями історії Хмельниччини, читає лекції на курсах підвищення кваліфікації шкільних істориків,  фахівцям, які здобувають  другу вищу (історичну) освіту, виступає на методологічних і навчально-методичних учительських семінарах, присвячених важливим подіям української історії та висвітленню їх в роботі з учнями. Виступає на радіо і телебаченні. У 2003 р. вченого нагородили міською відзнакою «Честь і шана», у 2008 р. – відзнакою міського голови «За заслуги перед міською громадою».

Завальнюк О.М. є Почесним краєзнавцем України, дійсним членом Національної Академії наук вищої освіти України, Міжнародної кадрової академії та Академії педагогічних та соціальних наук. Лауреат всеукраїнських премій імені Дмитра Яворницького, Івана Огієнка і Героя України Михайла Сікорського, обласних премій Юхима Сіцінського, Пилипа Клименка, Іона Винокура та Миколи Дарманського. Нагороджений багатьма державними, рейтинговими та заохочувальними нагородами, зокрема орденом «За заслуги ІІІ ступеня», Почесною грамотою Верховної Ради України, Грамотою Верховної Ради України», орденами св. Володимира ІІІ і ІV  ступенів та ін.

Щиро вітаємо Олександра Михайловича з присвоєнням Почесного звання і бажаємо подальших здобутків задля поступального розвитку української освіти і науки!

Пресцентр