Кам’янецькі квілтери на 48 Х’юстонському міжнародному фестивалі «International Quilt Festival»

Кам’янецькі квілтери на 48 Х’юстонському міжнародному фестивалі «International Quilt Festival»

02-05 листопада в м. Х’юстон (США) відбувся 48 Міжнародний фестиваль «International Quilt Festival» – наймасштабніший форум арт-текстилю, учасниками якого є 55 000 осіб із понад 35 країн світу; представлено понад 1600 квілтів та унікальних творів текстильного мистецтва; 550 майстеркласів та лекцій для всіх рівнів досвіду.

У фестивалі взяли участь митці Кам’янця-Подільського: випускниця К-ПНУ, викладач рисунку, живопису, художньої обробки тканин Наталія Лашко; асистент кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва К-ПНУ, член спілки народних майстрів України, член спілки дизайнерів України Ілля Лашко; випускниця К-ПНУ Яна Лашко.Експонована робота «Жага до життя. Цар-колос» за мотивами картини Катерини Білокур виконана вручну такими техніками: арт-квілт; авторською технікою вишивки текстильною «соломкою»; ручною аплікацією; ручним гаптуванням; текстильним плетінням.

Ілля Лашко: «Нас надихнула доля і творчість однієї з найвідоміших жінок України Катерини Білокур – яскравої представниці наївного мистецтва. Не маючи художньої освіти, долаючи заборону батьків і осуд односельчан, вона самостійно відкривала таємниці живопису, навчаючись у натури. Квіти, намальовані пензликами з коров’ячої вовни, котячої шерсті та фарбами з рослин, випромінюють неймовірне сяйво. На квілті ми порівняли дві роботи: автопортрет олівцем і «Цар-колос». На темному тлі живопису Катерини Білокур вловлюється слід сучасності, полотно доповнюється сучасними реаліями України (зруйновані будинки). Вічна боротьба добра і зла, торжество творіння. Краса квітучої природи подолає безодню темряви, як би люди не нищили світ навколо. Задумливий погляд з автопортрета художниці ніби задається питанням, яке майбутнє чекає на нас? У СРСР карали ув’язненням або розстрілювали за те, що вирвали із землі три колоски, а тепер Катерина питає наше покоління, чи зможуть у майбутньому українці запобігти повторенню рабства та геноциду? На темному тлі домінують стиглі колоски жита. Зліва, внизу, зображені плоди землі. І все це багатство оточує гарний вінок із троянд, білосніжної калини, чорнобривців, маків, жовтих ромашок та інших квітів».

Роботу митців відмітили та оцінили президент Міжнародної асоціації квілтів, один із тридцяти найвидатніших квілтерів у світі, найвпливовіша людина в індустрії квілтингу Рікі Тімс (Ricky Tims), організатор і голова Асоціації майстрів клаптикового шиття України Марія Нельга та відома своїм неповторним художнім стилем й надзвичайно високим рівнем майстерності у світі українська майстриня, яка останній час живе у Франції, Галла Гротто.

Робота «Жага до життя. Цар-колос» є частиною експозиції спеціальної колекції квілтів від Асоціації майстрів клаптикового шиття України «Wrap the World with Quilts». Це спеціальний показ 14 текстильних панно, зроблених під час блекауту 2022-2023 року, та колекція українських патріотичних квілтів.

Також у цьому році на міжнародному конкурсі AQS QuiltWeek Наталія Лашко отримала 3 місце за свій арт-квілт.

 

Ілля Лашко
асистент кафедри образотворчого і декоративно-прикладного
мистецтва та реставрації творів мистецтва