Х Міжнародна наукова конференція «Мова, культура і соціум у гуманітарній парадигмі»

Х Міжнародна наукова конференція «Мова, культура і соціум у гуманітарній парадигмі»

2-3 листопада 2023 року в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка в змішаному форматі відбулася Х Міжнародна наукова конференція «Мова, культура і соціум у гуманітарній парадигмі».На важливості й актуальності досліджень сучасних проблем української мови та літератури наголисала у вступному слові завідувач кафедри української мови, кандидат філологічних наук, доцент Інна Беркещук.

Із вітальним словом звернувся ректор К-ПНУ,  доктор історичних наук,  професор Сергій Копилов, який привітав учасників заходу, з-поміж яких колеги із партнерських університетів України, а саме: Волинського національного університету імені Лесі Українки, Одеського національного університету імені Іллі Мечникова, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Комунального закладу «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради, а також закордонних закладів вищої освіти: Університету гуманітарних та природничих наук ім. Яна Длугоша в Ченстохові, Університету Марії Кюрі-Склодовської в Любліні.  Сергій Анатолійович наголосив на тому, що конференція є важливим кроком до спільної роботи і поглибленого діалогу в триєдності понять «мова-культура-соціум» як важливих складників формування нації,  а також побажав всім натхнення, нових ідей та поступального руху й бажання творити новий етап розвитку української мови разом.

На пленарному засіданні обговорили низку тем як філологічного, так і літературознавчого напрямів. Зокрема доктор філологічних наук, професор, професор кафедри прикладної лінгвістики Одеського національного університету імені І. І. Мечникова Наталія Кондратенко розповіла про корпусний підхід у лінгвокультурологічних дослідженнях, проаналізувала етнічні стереотипи за різноманітними джерелами тощо.

Цікавою була доповідь доктора філологічних наук, професора, професора кафедри сучасної української мови Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Наталії Руснак щодо паремій про працю у буковинських говірках .

Про концепцію рукопису «Словника українських рибальських найменувань» поінформував доктор філологічних наук, доцент, професор кафедри української лінгвістики, літератури та методики навчання Комунального закладу «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради Роман Міняйло.

Доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри журналістики Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Людмила Марчук виголосила доповідь на тему: «Зоометафора як елемент вербалізації гендерних стереотипів в українському художньому дискурсі ».

Також під час зустрічі виступив доктор філологічних наук, доцент, директор навчально-наукового інституту української філології та журналістики, Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Борис Коваленко, який продемонстрував локальну мовну матрицю в рукописах М. Коцюбинського.

Під час секційних засідань учасники спілкувалися в контексті таких тем:

  • Мовна ситуація та мовна політика в Україні.
  • Українська мова як засіб соціального згуртування.
  • Соціокультурний аспект лінгвістичних досліджень.
  • Актуальні проблеми української діалектології.
  • Мова засобів масової інформації.
  • Лінгвокультурні коди художнього дискурсу.
  • Когнітивний підхід у сучасній філософії мови.
  • Фразеологія в лінгвокультурному просторі.
  • Прикладні сфери мовознавства.
  • Тенденції розвитку сучасної української мови: реалії та перспективи.
  • Сучасні аспекти навчання української мови й літератури в закладах загальної середньої та вищої освіти.

Ця конференція  була місцем обміну ідеями та новими дослідженнями.  Такі наукові форуми важливі для розвитку гуманітарних наук.

Сподіваємося, що конференція з актуальних проблем досліджень української мови та літератури в лінгвокультурному просторі і надалі буде традиційною в нашому університеті, гуртуватиме науковців і студентів.

Кафедра української мови

Ельвіра Слєпцова,
студентка навчально-наукового інституту української
філології та журналістики групи Ukr1-B22