Він взяв своє серце малими руками й віддано поклав Україні до ніг: 142 річниця з дня народження першого ректора Івана Огієнка

Він взяв своє серце малими руками й віддано поклав Україні до ніг: 142 річниця з дня народження першого ректора Івана Огієнка

Я взяв своє серце малими руками

Й віддано поклав Україні до ніг

Іван Огієнко, «Вікові наші рани»

14 січня вся українська наукова спільнота відзначала 142 річницю з дня народження видатного історика, письменника, мовознавця, педагога, філософа, громадського, політичного і церковного діяча Івана Огієнка. Важко уявити сферу діяльності, у якій не залишилось помітного сліду митрополита Іларіона. Для нашого університету він є особливою постаттю, оскільки був фундатором і першим ректором Кам’янець-Подільського державного українського університету (1918).

Іван Огієнко – людина-світоч для нашої держави. Завдяки йому українська мова піднялась на вищий рівень свого розвитку, саме він уперше викинув із нашого вжитку граматичну ознаку рабського поневолення й аргументував використання прийменника «в», а не «на» Україні.

Результати роботи Івана Огієнка вражають: вперше українська мова здобуває статус державної, а в останній столиці УНР – Кам’янці-Подільському – відкривають перший в Україні університет європейського зразка, де було зібрано цвіт української інтелігенції.

Саме Огієнко, захоплений ідеєю українського відродження, повернув нам вкрадену історію. Він пролив світло на правду, яку століттями перекручував радянський диктаторський режим. Усе життя Івана Огієнка – це постійна боротьба за нас, українців, та за нашу державу. У всіх аспектах його діяльності наскрізною темою, його болем, надією, мрією була Україна.

Митрополит Іларіон робив усе для відродження первісного духу українського православ’я та здійснення конфесійного єднання із відділеною греко-католицькою церквою. Він відстоював чистоту православної віри та прагнув відновити старовинні традиції. Авторитет Івана Огієнка був настільки високий, що його запросили відслужити молебень під час освячення першого пам’ятника Тарасові Шевченку за межами України в 1962 р., неподалік парламенту провінції Манітоба в м. Вінніпег.

Сьогодні у Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка студенти опановують навчальну дисципліну «Огієнкознавчі студії»,  детально та поглиблено розкривають діяльність, досліджують наукові надбання, висвітлюють всі аспекти життєвих напрацювань Івана Огієнка.

Анастасія Ковальська,
голова студентської ради
навчально-наукового інституту
української філології та журналістики