Науково-педагогічні працівники К-ПНУ серед упорядників збірника документів 1941-1944 років

Науково-педагогічні працівники К-ПНУ серед упорядників збірника документів 1941-1944 років

Нещодавно у Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці презентували збірник вперше оприлюднених документів 1941-1944 років: «Насильство над цивільним населенням. Хмельницька область».

Серед упорядників видання науково-педагогічні працівники К-ПНУ – кандидат історичних наук, професор кафедри архівознавства, спеціальних історичних та правознавчих дисциплін Юрій Хоптяр та кандидат історичних наук, старший викладач Андрій Хоптяр.

Науковці працювали в архівах і вивчали справи подолян. У книзі опубліковані акти комісій зі встановлення і розслідування злочинів німецько-фашистських загарбників та їхніх поплічників, а також документи радянських органів держбезпеки про насильство над цивільним населенням Хмельницької області, що здійснювалося нацистами упродовж 1941 – 1944 років.

Видання є результатом дослідницького проєкту «Цивільні жертви на Східному фронті Другої світової війни», що був фінансований німецьким Фондом Volkswagen.

«Там, на 456 сторінках, є близько 140 документів, які були зібрані з різних архівів України, перш за все, з архіву Служби безпеки України в Хмельницькій області. Із них 130 документів до цього часу не були ніде опубліковані. Це, зокрема, й акти комісій зі встановлення і розслідування злочинів німецько-фашистських загарбників. Йдеться й про Холокост, апогей якого припадає на 1942-1943 роки. У цей час у Хмельницькій області, як і практично в усій Україні та в окупованих європейських країнах, відбувалися акції геноциду. Крім того, прізвища німецьких злочинців не були засекречені, а от прізвища їхніх пособників, місцевих колаборантів, раніше не розсекречувалися, як і справи, які розглядалися щодо їхньої діяльності та яку кару вони понесли. Вперше ці прізвища і документи із їхніх справ публікуються у цьому збірнику», – Юрій Хоптяр.