Завідувач кафедри соціальної роботи Наталія Гевчук – тренер сертифікованого тренінгу за програмою «Батьківство без стресу»

Завідувач кафедри соціальної роботи Наталія Гевчук – тренер сертифікованого тренінгу за програмою «Батьківство без стресу»

9-23 січня 2024 року, на запрошення консультанта КУ Дунаєвецької міської ради Центру професійного розвитку педагогічних працівників – Наталії Чумак, було проведено  сертифіковану програму «Батьківство без стресу», яку реалізують у межах проєкту «Поруч» («ПОРУЧ»  проєкт із психосоціальної підтримки та збереження психічного здоров’я дітей, батьків/осіб, які їх замінюють, та фахівців, що працюють із дітьми, який реалізується ГО «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер» спільно з Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні).

Тренери програми:

Наталія Гевчук – кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри соціальної роботи КПНУ імені Івана Огієнка;

Наталія Жиляк – кандидат психологічних наук, доцент кафедри соціальної роботи, психології та соціокультурної діяльності НРЗВО «Камʼянець-Подільський державний інститут».

У програмі взяли участь 32 педагогічних працівники. Під час першої зустрічі учасники визначали моральні й етичні якості особи, компетентності та вміння, які допомагають у вихованні дітей,  причиново-наслідкові дії батьків у ранньому дитинстві, вплив їхніх вчинків на характер та поведінку дитини в майбутньому. Також проаналізували особливості розвитку дітей та появу вікових криз, провівши паралелі між тим, які у цьому віці були вони – дорослі.

16 січня курс навчання продовжили в інтерактивній формі, поглиблюючи знання щодо чинників стресу.

Учасники описували власні стадії тривожності та виснаження, визначали конструктивні дії під час тривалих переживань, аналізували як стрес впливає на частини тіла, багато медитували, ділилися сокровеним, були щирими на думки, емоції.

Наприкінці навчання багато аналізували, підсумовували, проводили паралелі між тим, як виховували покоління 90-х і ще раніше, й тим, як виховують батьки дітей покоління «Х» та «Y».

Педагоги розмірковували про те, як контролювати лімбічну систему, які поведінкові ситуації можуть бути наслідковими, як у різних вікових періодах бути в полі зору своїх дітей, слухати і чути їх, приймати різними і в різних станах.

Тренінг проходив на базі Дунаєвецького ЗДО 5 «Усмішка». Усі учасники отримали сертифікат.

Це також фронт роботи робити людей ресурсними та відкритими!

Кафедра соціальної роботи

Центр професійного розвитку педагогічних працівників