Історія успіху випускника К-ПНУ

Історія успіху випускника К-ПНУ

Катерина Петрук випускниця факультету спеціальної освіти, психології і соціальної роботи К-ПНУ 2011 року спеціальності «Соціальна педагогіка», сертифікований психотерапевт психодинамічного напряму. 

Що спонукало вас обрати спеціальність «Соціальна педагогіка. Практична психологія» і вступити на факультет?

Вибір спеціальності був для мене свідомим вибором, адже на момент вступу до Університету Огієнка я вже здобула освіту в галузі економіки. Сфера соціальної педагогіки і психології насамперед приваблювала мене можливістю здобути професію в площині «людина  людина». Я завжди помічала в собі бажання бути корисною суспільству, охоче надавала допомогу та емоційну підтримку тим, хто цього потребував.

Розкажіть про свої студентські роки. Чим вони запам’ятались? Яких викладачів згадуєте?

О, я можу довго розповідати про студентські роки в університеті, тому що це, без перебільшення, один із найкращих періодів мого життя! Я часто згадую як Сербалюк Юрій Володимирович на першому курсі висловив нам напуття: «Брати по максимуму від навчання та студентського життя, тому що такого унікального часу як зараз, більше ніколи не буде!». Я відчуваю, що виконала настанову викладача на 200%! Від освітнього процесу, наукової і художньої діяльностей отримувавала неабияке задоволення.

У моєму серці назавжди залишили особливий теплий слід Гевчук Наталія Сергіївна, Дідик Наталія Михайлівна (наша куратор), Матвєєва Марія Петрівна, Сербалюк Юрій Володимирович. Викладацький склад нашої кафедри був неймовірним. Ми були справжньою великою сім’єю. Хочеться плакати, коли згадую, ностальгую...

Які компетентності ви здобули під час навчання в університеті? Зважаючи на ваш практичний досвід, як Ви вважаєте, які предмети потребують більш детального вивчення?

Робота практичного психолога потребує міцного симбіозу теоретичної підготовки і практичних навичок. Під час навчання в університеті я змогла сформувати надійну теоретичну базу. На мою думку, більш детального вивчення потребують предмети, що стосуються психології батьківства. Працівники соціальної сфери, надаючи допомогу дітям, повинні взаємодіяти з батьками, працювати з ними в команді. Знаю із власного досвіду, що батьки часто вступають в опір по відношенню до психологів або соціальних працівників, щоб не стикатися з почуттям провини, сорому тощо. Тоді складніше розв’язати проблему і ефективно надати допомогу дитині.

Ви працюєте психотерапевтом у приватній практиці, що вам подобається в роботі?

Мені подобається комунікувати й взаємодіяти з людьми, відчувати себе корисною, створювати для людей простір прийняття і безпеки, де вони можуть бути емоційно живими.

Що вам допомагає в роботі? У чому черпаєте сили, натхнення? Якому відпочинку надаєте перевагу?

За  роки практики я зрозуміла, наскільки важливо турбуватися про себе. Для мене цілющим є усамітнення, споглядання, уповільнення. Надаю перевагу прогулянкам і місцям відпочинку, де мало людей. Перманентне навчання дає наснагу до росту і розвитку. Я дуже люблю вчитись, це мій драйв.

Дайте пораду студентам та абітурієнтам.

Студентам та абітурієнтам бажаю віри в себе і у власні сили. Студентські роки – це вік сміливості, свободи, енергійності. Використовуйте їх на повну потужність! Беріть з освітнього процесу ВСЕ. Ставте питання викладачам, адже тільки живий інтерес є двигуном розвитку. Досліджуйте, занурюйтесь, смакуйте студентське життя!

Які ваші побажання альма-матері?

Моя кохана альма – матер, БУДЬ! Закарбовуйся в пам’яті своїх студентів любов’ю, вдячністю і гордістю!

Кафедра соціальної роботи
Пресцентр