Еразмус+ в Гданському університеті: як це було?

Еразмус+ в Гданському університеті: як це було?

Упродовж першого семестру 2023-2024 н.р. троє здобувачок вищої освіти Університету Огієнка навчалися в Гданському університеті (м. Гданськ, Республіка Польща) в межах Програми ЄС Еразмус+.

Студентка навчально-наукового інституту української філології та журналістики (спеціальність 014 Середня освіта (Українська мова та література. Англійська мова) Анастасія Нінадовська поділилася враженнями від навчання на факультеті англійської філології Гданського університету:

«Ці майже 5 місяців стали для мене переломними. Це нове пізнання іншої системи освіти, інші дисципліни, навчання повністю англійською мовою, незнайомі студенти та викладачі, що справді лякало мене на початку. Перші тижні були досить нелегкими. Потрібно було пристосовуватися до інших реалій, адже все нове: і система викладання, і проведення занять дещо інша, і комунікація з викладачами. Але з часом мені стало простіше сприймати все, що відбувається. Не малу роль цьому зіграло саме знайомство з іншими студентами-еразмусівцями.

 

Щодо процесу навчання, то я була дещо здивована його побудовою. Під час занять я не отримувала оцінок, дуже рідко, і це були окремі дисципліни, раз-два на місяць, як підсумок вивченого. Також здебільшого ми говорили, звісно були лекції, але під час них викладач однаково комунікував із нами, я думаю це все спрямовано ще й на практику мови.

Звісно не можна не згадати про курси польської мови, які стали цікавою сторінкою в моїй програмі.

Сесія – це той вирішальний крок, який підсумовує вивчене за семестр. Можливо вона також дещо відрізняється від того, як її проводять в нашому університеті. Бо там оцінюється робота на лекціях, тобто це тести або письмові роботи, ну і відповідно, семінарські та практичні – це усні та письмові іспити.

Про навчання можна написати ще не один пост, адже це глибока та цікава тема, але думаю поки достатньо. Процес навчання для мене був захопливим, найперше – це практика мови, багато говорили. Також звісно і різного роду дисципліни, які були цікавими й пізнавальними. Комунікація та нові знайомства – невід’ємна частина процесу навчання.

Загалом, навчання в Гданському університеті змінило мій погляд на освіту. Я маю неоціненний досвід, який допоможе мені в майбутньому».

Про враження від студентського життя та подорожей розповіла студентка педагогічного факультету Вікторія Боднарук (спеціальність 013 Початкова освіта):

«Перед початком мобільності координатор Програми ЄС Еразмус+  Гданського університету надіслав перелік заходів: Orientation Week. На кожен день було заплановано по одному заходу. Тож я відвідала: вечерю для студентів програми Еразмус+, де скуштувала національні польські страви. Також здійснила поїздку в Мальборк, відвідала музей Другої Світової війни, була на дружній прогулянці Гданськом зі смачною вечерею.

Варто сказати про організацію ESN (Erasmus Students Network). Це загальноєвропейська студентська організація, мета якої – підтримка і розвиток студентських обмінів. У кожному місті організація має свою сторінку в мережі «Інстаграм», де ви можете дізнатися про заходи, організовані для студентів (зазвичай це календар на місяць з переліком подій). Студентські заходи – це караоке, національна вечеря, де кожен готує свою національну страву, вікторина, екскурсії, вечірки, квести, боулінг, караоке, поїздки в інші міста. Я рекомендую брати участь у всіх цих заходах, тому що це значно полегшує адаптацію, ви знаходите друзів і практикуєте англійську мову. Серед масштабних поїздок, організованих ESN, були: ADAPTATION CAMP, Trip to Toruń та trip to Mountains. На початку жовтня я з´їздила з друзями в ADAPTATION CAMP. 4-денний табір – це цікавий досвід знайомства з новими людьми, різноманітних ігор, відпочинку, обміну культурним досвідом та відвідування справжніх студентських вечірок. Наступна моя поїздка була в Краків та Закопане, trip to Mountains. Там я здійснила похід до Морського ока».

Студентка факультету іноземної філології спеціальності 014 Середня освіта (Мова і література (польська) Софія Панчук розповіла про організацію побуту в іншій країні:

«Життя в гуртожитку – це захопливий і неповторний досвід, що відкриває перед студентами нові можливості та виклики.

До поїздки в Гданськ я вже знала, де буду проживати. Перед навчанням ми мали можливість вибрати в якому саме гуртожитку хочемо жити. Що можна сказати про побут? Місце розташування було зручне, а саме: знаходилось біля корпусів університету, недалеко від торгових центрів, кавʼярень, аптек та зупинок трамваю. Кімнати були доволі хороші, із сучасними меблями, своя ванна кімната та маленька кухня. Також, на моєму поверсі була велика кухня, де кожен міг прийти і щось собі приготувати. До речі, плюс спільної кухні був у тому, що під час приготування їжі можна було познайомитись з іншими студентами.

Однією з головних переваг є можливість навчатися самостійності та відповідальності. Кожен мешканець гуртожитку сам вирішує питання повсякденного життя. Наприклад, коли попрати речі, сходити в магазин, поприбирати чи зробити своє домашнє завдання. Це все сприяє розвитку організаційних навичок та вміння приймати власні рішення.

Життя в гуртожитку також може бути викликом. Обмежений простір, різноманітність характерів та звичок тих, хто проживає разом в одній кімнаті, а також необхідність вирішувати конфлікти – все це потребує терпіння та вміння знаходити компроміси.  Однак, у моєму випадку, таких ситуацій не було.

Одним з аспектів  побуту в гуртожитку є обмеження щодо часу входу та виходу, особливо вночі, що може вплинути на планування вечірок або інших поїздок. Наприклад, якщо студенти мають намір піти на дискотеку, або поїхати на вокзал чи приїхати з аеропорту, то їм необхідно попередньо домовитись з вахтою про можливість повернення пізніше зазначеного графіку. Тоді з цим проблем не буде.

Отже, життя в гуртожитку – це не лише спосіб проживання, але й важливий етап у житті кожного студента, який надає можливість не лише навчатися, а й розвиватися як особистість, знайомитися з новими людьми (до речі, так і було: в гуртожитку ми познайомились з дівчатами з України, з якими впродовж семестру багато проводили часу разом, спілкувалися, вчилися та подорожували) та створювати незабутні спогади про студентські роки».

Once Erasmus, always Erasmus!

Відділ міжнародних зв’язків