“Увімкни світло”. Анастасія Нінадовська. #студенти

“Увімкни світло”. Анастасія Нінадовська. #студенти

Доклавши зусиль, ти отримаєш неоціненний результат.

Анастасія Нінадовська – студентка 3 курсу навчально-наукового інституту української філології та журналістики освітньої програми Середня освіта (Українська мова та література. Англійська мова).

Коли Ви вступали, то чи була  можливість вибрати університет і чому вибір припав на К-ПНУ? Чому саме спеціальність 014.01 Середня освіта (Українська мова і література. Англійська мова)?

11 клас – це про вибір свого майбутнього. Я подавала заявки в різні університети. Коли дізналася, що можу подавати документи в К-ПНУ, то все ж вагалась. Після роздумів про можливості розвитку й перспективи, я вирішила вступити та відкрити для себе К-ПНУ.

Про спеціальність, яку обрала, думала ще з класу 9. Я завжди мріяла бути, насамперед, вчителем. Це не тільки про роботу в школі, це набагато більше. По-друге,  дослідження нашої неповторної мови та літератури було важливим пріоритетом для мене. А можливості, які відкриває англійська мова, стають ще значущішими й перспективнішими, коли я можу не лише користуватися ними, а й передавати знання іншим.

Що входить у коло Ваших наукових інтересів? Як Ви бачите роль науки в сучасному світі?

Наука в моєму житті має вагоме місце.  Написання різного роду статей, досліджень – це напевно окремий вид терапії. Я цікавлюсь як мовознавством, так і літературою. Стараюся долучатись різноманітних наукових досліджень, створення нових проєктів тощо. Наука – це просування, дослідження, розвиток, а також відкриття нових знань, що підвищує рівень культури та розвитку суспільства.

Чи займаєтесь волонтерством? У яких проєктах брали участь?

Повномасштабне вторгнення розділило наше життя на «до» і «після». Я активно намагаюся допомагати, зокрема долучаюся до роботи  волонтерського об’єднання «Мрія»: плетіння сіток, виготовлення енергетичних батончиків, розпис імбирного печива тощо.

Нещодавно допомагала в організації благодійної акції,  яку проводили в університеті. Із солодощів, які виділив профком студентів, аспірантів та докторантів К-ПНУ на кожен факультет/інститут, ми сформували маленькі пакуночки й організували інтерактив (для того, щоб отримати солодкий приз, потрібно було задонатити та відповісти на питання). Зібрані кошти передали на допомогу ЗСУ.

Ви є активною студенткою, завжди долучаєтесь до організації заходів, створення відеоматеріалів тощо. Чи є у Вас нові ідеї організації якогось заходу в ННІ української філології та журналістики?

У нашому інституті часто проводять різні заходи, до яких активно долучаються всі охочі. Відео до різних свят, організація заходів, підготовка – це справді цікаво для мене. Є багато ідей, які хочеться реалізувати. Зараз працюю над створенням відеоколажу до Дня народження видатної української поетеси Ліни Костенко.

У першому семестрі 2023-2024 н.р. Ви навчалися в Гданському університеті в межах Програми ЄС Еразмус+ КА171: міжнародна кредитна мобільність. Розкажіть про свої враження. Які  особливості навчання в Польщі?

Еразмус + – незабутня сторінка в моєму житті. Звісно були моменти, коли було важко, але досвід, який я набула там, не можливо порівняти ні з чим.  

Ці майже 5 місяців стали для мене переломними. Це нове пізнання іншої системи освіти, інші дисципліни, навчання повністю англійською мовою, незнайомі студенти та викладачі, що справді лякало мене на початку. Процес навчання для мене був захопливим, найперше – це практика мови, багато говорили. Також звісно і різного роду дисципліни, які були цікавими й пізнавальними. Комунікація та нові знайомства – невід’ємна частина освітнього процесу. Взаємини зі студентами Гданського університету склались дружні.

Не менш важливими є подорожі і заходи, які я відвідала. Всі події, які відбулися зі мною там, закарбуються в моїй пам’яті як період надзвичайних емоцій.

Якби мала можливість поїхати ще раз за такою програмою, то без вагань погодилася б.  Тому я щиро рекомендую студентам К-ПНУ спробувати себе в цьому. Ви ніколи не пошкодуєте.

Бути філологом – це не лише бути вчителем. Філолог української мови та літератури може працювати в різних сферах: редактор, коректор, журналіст, SMM-менеджер, копірайтер, рерайтер тощо. Чи плануєте працювати за фахом? Яку б професію обрали, пов’язану зі спеціальністю? Які перспективи?

Обираючи цю професію, я знала, що моє життя буде пов’язане з нею . Можливо це не буде робота в школі, але філолог – це не тільки про школу. Маю безліч планів, які прагну реалізувати. Робота з текстом – це те, чим я точно хочу займатися. Також хочу спробувати себе в журналістиці. Ще один вагомий аспект, який точно вплине на моє майбутнє – знання англійської мови.

Як Ви оцінюєте освітній процес? Чи відбулись якісь професійні чи особисті зміни завдяки навчанню? Яким своїм досягненням Ви пишаєтесь найбільше?

Знання, які здобула на цьому етапі, вже вносять корективи в моє життя.

Компетентні викладачі, сучасна система викладання, дружні взаємини зі студентами – все це впливає на якісний освітній процес. Для мене навчання в К-ПНУ відкрило неабиякі можливості: залучення до наукового життя, розвиток творчих навичок, реалізація себе в різних проєктах. Викладачі завжди підтримують і допомагають, залучають та надихають.

Виділити щось одне, чим я пишаюсь – важко. Адже кожен крок робив мене витривалішою. Звісно, на цьому я не зупинюсь, адже попереду ще багато можливостей, які варто використати.

Чим займаєтеся у вільний від навчання час? Що Вас надихає?

Насамперед це читання.  Також мені подобається подорожувати. Зараз не так активно, як хотілося б, але як тільки з’являється можливість відвідати нове місто чи країну, то я із задоволенням подорожую. Ще у вільний час я навчаюсь чомусь новому, що не пов’язано з освітнім процесом. А ще один вид мого відпочинку – проведення часу з котиками. Так, це трохи смішно звучить, але я їх просто дуже люблю.

Мене надихає досягнутий успіх. Хочу кожного дня вдосконалювати себе, розвиватися, шукати щось нове, відбудовувати вже забуте або знищене і не зупинятися.

Що б Ви побажали нашим студентам і викладачам?

Викладачам і студентам бажаю невичерпного джерела натхнення, невтомної праці та постійного розвитку. Нехай кожен день приносить нові відкриття, перемоги й знання.

Пресцентр