Борітеся – поборете, Вам Бог помагає! … (заходи в К-ПНУ до 210-річчя від Дня народження Тараса Шевченка)

Борітеся – поборете, Вам Бог помагає! … (заходи в К-ПНУ до 210-річчя від Дня народження Тараса Шевченка)

Національною гордістю українського народу є творчість Тараса Григоровича Шевченка. Його ім’я відоме в усьому світі, а його творчість стала символом національної самосвідомості та боротьби за свободу українського народу.

Цьогоріч ми відзначаємо 210 років від Дня народження видатного українського поета, художника, публіциста та політичного діяча. Здобувачі вищої освіти Університету Огієнка провели низку заходів задля вшанування Тараса Шевченка, який своїми словами і малюнками навічно залишився в серцях українців. Його глибокий голос звучить і сьогодні, нагадуючи нам про важливість любові до рідної землі, мови та культури.

Студенти історичного факультету провели захід на тему «Памʼять Кобзаря». Здобувачі вкотре згадали життєвий шлях поета, процитували крилаті вислови, зачитали вірші, у яких Шевченко не лише відобразив трагічну долю українського селянства, але й висловив протест проти соціальних нерівностей та національного утискання. Його поетична спадщина стала невичерпним джерелом натхнення для поколінь українців.

На кафедрі музичного мистецтва студенти і викладачі провели музично-виховний захід «Кобзар – поет слова, пензля і співу» (організатор і ведуча – кандидат мистецтвознавства, доцент Альона Боршуляк). Здобувачі мистецьких кафедр ознайомились із поезією Т. Шевченка, яка покладена на музику. Прозвучали пісні: «Вітре буйний» (музика Б. Фільц) та «Якби мені черевики» (музика А. Штогаренка) у виконанні студентки 4 курсу Анастасії Шкварської, концертмейстер Ірина Іліх; «Плач Ярославни» композитора Ф. Кучеренка та твір «І серцем лину» подільського композитора М. Балеми виконала бандуристка, студентка 4 курсу Вікторія Штифлюк; «Минають дні, минають ночі» (музика С. Шкідченко) виконала студентка 3 курсу Михайлина Білюк; «Думи мої» (музика Ф.  Гладкого, опрацювання А. Кіндзерської) виконала студентка 2 курсу Анастасія Столаба. Мелодекламації:  уривок з поеми «Кавказ» прочитав здобувач 3 курсу Максим Чорний, а «Заповіт» – здобувач 2 курсу Денис Джаман. Студентка 4 курсу спеціальності «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» Тетяна Гарліцька розповіла присутнім про Т. Шевченка-художника. Учасники заходу здійснили віртуальний тур музеєм Тараса Шевченка.

Цікавим доповненням до творчої біографії митця стала розповідь гості заходу Алли Григорівни Федірко, володарки освітянської відзнаки «Малиновий цвіт душі». Майстерно скомпонований сценарій, все, про що йшла мова, ілюструвалось на екрані, справило незабутнє враження на учасників дійства і слухачів. Студенти переконались, що співана поезія Великого Кобзаря – поза часом, кожне слово й досі актуальне. Сьогодні вона надихає на творчі пошуки молодих музикантів, і всім українцям додає сили й наснаги у відстоюванні незалежності своєї омріяної країни.

Здобувачі вищої освіти академічної групи Ang1-B20 разом із куратором, кандидатом філологічних наук Тетяною Мітроусовою відвідали презентацію-перформанс, яку провели учні Кам’янець-Подільського ліцею № 2 ім. Т.Г.Шевченка у своєму шкільному музеї. Дев’ятикласники-екскурсоводи розповіли про цікаві факти з життя Кобзаря, його відвідини Кам’янця-Подільського, деякі розповіді представили англійською мовою. Студенти із зацікавленням взяли участь в обговоренні поезій, життєвого й творчого шляху Великого Українця, а також жваво розгадували ребуси.

Також студенти факультету іноземної філології (групиNim1-B22 та Nim1-B20) озвучили вірші Тараса Григоровича німецькою мовою. Ознайомитися із відео можна за покликанням.

Нехай творчість Тараса Шевченка завжди буде для нас джерелом мудрості, сили й натхнення. Його слова надихають нас бути кращими, підтримувати один одного і боротися за свої права та свободу. Нехай дух великого Кобзаря живе в наших серцях завжди!

Пресцентр

Студентське самоврядування історичного факультету К-ПНУ
(голова – Олена Вонсович)

Кафедра музичного мистецтва

Кафедра англійської мови

Кафедра німецької мови