Перші враження від навчання в Католицькому університеті у Ружомберку в межах Програми ЄС Еразмус+

Перші враження від навчання в Католицькому університеті у Ружомберку в межах Програми ЄС Еразмус+

Упродовж другого семестру 2023-2024 н.р. здобувачки вищої освіти факультету іноземної філології Ніка Ковальська (спеціальність 035 Філологія) та Христина Барчук (спеціальність 014 Середня освіта (Мова та література (англійська, німецька)) навчаються в Католицькому університеті в Ружомберку (Республіка Словаччина) у межах Програми ЄС Еразмус+ за напрямом КА171: міжнародна кредитна мобільність. Вони поділилися своїми першими враженнями від участі в Еразмус+:

«Після прибуття до Словаччини одразу впадає в око теплота і гостинність місцевих жителів, що кидає виклик типовому наративу про складний досвід перебування за кордоном. У чужій країні розгубитися доволі легко, однак місцеві жителі завжди охоче пропонували нам допомогу, давши зрозуміти: тут ми ніколи не почуватимемося самотніми. Щоб подолати культурні розбіжності, ми попередньо вивчили декілька фраз словацькою мовою, однак чимало людей тут вільно володіють розмовною англійською. Їхні намагання допомогти з валізами, вказати шлях і всіляко підтримати нас були направду зворушливими.

Процес поселення в гуртожиток минув доволі швидко і без зайвих клопотів. Нас забезпечили необхідними зручностями та ознайомили з умовами проживання. Наша кімната виправдала очікування: добре укомплектовані меблі, зручний та затишний простір, сприятливий як для навчання, так і для відпочинку.

Незабаром відбулося знайомство з координатором. Мартін Пінкош досі постійно з нами на звʼязку та допомагає у разі виникнення будь-яких проблем. Під час розв’язання організаційних питань у нас виниклі певні труднощі, пов’язані з відкриттям банківського рахунку, оскільки вимоги кожного банку суттєво відрізняються, а також з отриманням дозволу на тимчасове проживання внаслідок зміни правил оформлення документів. Однак постійні настанови координатора були вирішальними в подоланні викликів. Це засвідчило, що нас не залишать із цими перешкодами сам на сам.

Згодом під час «Welcome Day» ми ознайомилися з академічним життям університету; занурилися в деталі університетської структури, освітнього  процесу та інші різноманітні нюанси, які роблять освітній досвід тут унікальним. День був не лише інформативним, але й святковим, адже нам вручили приємні подарунки, серед яких футболка з емблемою університету та безліч корисних речей, що символізували нашу інтеграцію в тутешнє студентське середовище.

Цей захід також сприяв формуванню нашої Erasmus+ спільноти, підкресливши переваги участі в соціальних заходах, організованих університетом, задля налагодження зв’язків з іншими іноземними студентами. Саме тут ми познайомилися з дівчатами з різних країн, зокрема Франції, Італії, Грузії (Сакартвело), Польщі та Чехії. Наше спілкування переросло в тісну дружбу, сповнену щоденних зустрічей, цікавих і пізнавальних дискусій, спільних активностей та подорожей.

Після офіційної частини заходу ми отримали запрошення на обід до місцевого ресторану, який славиться своїми стравами традиційної словацької кухні. Наше ознайомлення з культурою, їжею та мальовничими краєвидами Словаччини покликане збагатити наше сприйняття та викликати глибоке захоплення її спадщиною.

Власне університет має просторий і естетично привабливий кампус, добре оснащений для задоволення академічних і позанавчальних потреб. Тут є зони для занять спортом, читання, виконання домашніх завдань та дозвілля. Наші перші тижні були присвячені ознайомленню з освітньою системою та вибору предметів. Згодом розпочався освітній процес: різноманітний та інтерактивний, із яскраво вираженим акцентом на опануванні англійської мови шляхом безпосереднього діалогу, використання ігрових технологій тощо. Викладачі, які досконало володіють не лише англійською мовою, але й мистецтвом комунікації, пропонують свої унікальні педагогічні підходи, гарантуючи, що заняття тут будуть не лише змістовними, а й захопливими.

Одразу після того, як ми стали учасниками курсу «Англійська мова для журналістів», група студентів-журналістів тепло зустріла нас, організувавши колективну екскурсію. Наша подорож до Оравського Граду – пам’ятки, сповненої історичних наративів – дозволила нам зануритися в багате полотно минулого. Ми привезли із собою не лише фотографії, але й глибше розуміння культурного та історичного контексту регіону. Ця подія є прикладом гостинного духу місцевої студентської спільноти й демонструє потенціал для культурного обміну і створення значущих, тривалих спогадів.

Крім того, наше перебування тут урізноманітнилося поїздкою в гірські райони, зокрема у Високі Татри. Спонтанний візит до галереї «Tricklandia» став приємною несподіванкою.  Нещодавно наш туристичний маршрут вийшов за межі Словаччини, коли ми вирушили у 2-денний архітектурний тур до Відня, занурившись у його багатий історичний та естетичний колорит. Натхненні враженнями, ми прагнемо заглибитися в навчання з кращим розумінням культурного розмаїття та ентузіазмом до відкриттів.

Ми висловлюємо нашу найщирішу подяку за можливість бути частиною цієї програми обміну та досліджувати нові академічні ландшафти. Цей унікальний досвід не лише розширює наші інтелектуальні кордони, але й слугує джерелом натхнення, спонукаючи нас робити позитивний внесок у розвиток як нашої країни, так і ширшої світової спільноти».

Відділ міжнародних звязків