Поради з розвитку кар’єри: як успішно пройти випробувальний термін?

Поради з розвитку кар’єри: як успішно пройти випробувальний термін?

Ось, нарешті, ви отримали омріяну роботу, і здається, що все найскладніше позаду. Вам більше не треба розсилати резюме, писати супровідні листи, ходити на співбесіди. Але попереду вас чекає не менш складний та відповідальний етап – випробувальний термін. Тож надамо кілька порад, щоб допомогти успішно пройти цей етап та стати повноцінним співробітником компанії.

  • Узгодьте план роботи

Для того, щоб зрозуміти специфіку роботи й освоїтися на новому місці, вам знадобиться час. Тож варто узгодити індивідуальний план роботи впродовж випробувального терміну.

  • Покажіть себе з кращого боку

У цей період вам необхідно повністю сконцентруватися на роботі і створити гарне перше враження про себе. Пам’ятайте, головне завдання під час випробувального терміну – показати себе справжнім професіоналом, який може впоратися з будь-яким завданням.

  • Не бійтеся ставити запитання

Часто в нових співробітників не вистачає досвіду та специфічних знань, але вони соромляться запитувати й уточнювати деталі завдань у керівництва чи колег, тому помиляються. Пам’ятайте, що навіть недоречні запитання – це краще, ніж шкода від помилок.

  • Проявляйте ініціативу

Зазвичай керівники цінують ініціативу своїх співробітників, тому не бійтеся її проявляти, навіть, якщо вважаєте себе недосвідченим. Можливо саме ваші ідеї сподобаються керівництву та допоможуть успішно пройти випробувальний термін.

  • Зберігайте «запал»

Часто людина, відпрацювавши певний час у компанії за випробувальним терміном, починає відчувати себе в колективі «своїм» і вже з’являється спокуса в робочий час заглянути в соціальні мережі або пошукати причину, щоб в п’ятницю піти з роботи раніше. Не поспішайте!

І головне, пам’ятайте, згідно з ст. 27 Кодексу законів про працю України строк випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, – шести місяців. Строк випробування при прийнятті на роботу робітників не може перевищувати одного місяця. До строку випробування не зараховуються дні, коли працівник фактично не працював, незалежно від причини.

Відділ профорієнтаційної роботи, доуніверситетської підготовки
та сприяння працевлаштуванню випускників університету

Джерело інформації