21 березня – Міжнародний день людини з синдромом Дауна

21 березня – Міжнародний день людини з синдромом Дауна

День проведення Міжнародного дня людини із синдромом Дауна вибраний не випадково, це – двадцять перший день третього місяця, який пов’язаний з трисомією 21-ї хромосоми. Уперше цей День стали щорічно відзначати з 2006 року. Він заснований на VI міжнародному симпозіумі по синдрому Дауна, проведеному в Пальма де Майорка (Іспанія), за ініціативою правлінь Міжнародної (IDSA) і Європейської (EDSA) асоціацій Даун Синдром. У грудні 2011 року Генеральна Асамблея ООН запропонувала з 2012 року відзначати цей день усім державам і міжнародним організаціям.

Людям із синдромом Дауна притаманна відкритість, життєрадісність і добродушність. Вони можуть бути обдаровані художніми, музичними, артистичними, спортивними талантами.

Із метою привернення уваги до інакшості, однак не меншовартості, людей із синдромом Дауна по всьому світу в цей день проходить акція «LOTS OF SOCKS». Долучитися до неї просто: треба одягти різнокольорові, непарні шкарпетки. Таким чином можна продемонструвати свою солідарність з людьми з непарною хромосомою, й водночас звернути на себе увагу перехожих, зрозуміти, як це – бути не таким, як більшість.

Діти з синдромом Дауна потребують нашої допомоги, любові, розуміння та поваги!

Олена Чопік,
кандидат педагогічних наук, доцент
кафедри спеціальної та інклюзивної освіти