«Виростаючи, діти стають або дорослими, або поетами»

«Виростаючи, діти стають або дорослими, або поетами»

«Виростаючи, діти стають або дорослими, або поетами». Ці слова належать Костянтину Федіну, одному із класиків радянської літератури. І кожен може або погоджуватись із ними, або абсолютно заперечувати їх. Але ніхто напевно не буде забороняти дитині чи дорослому бути поетом.

Нещодавно свої поетичні здібності й таланти мали змогу продемонструвати студенти факультету української філології та журналістики, які взяли участь у поетичному конкурсі, присвяченому Всесвітньому дню поезії, святкування якого ЮНЕСКО офіційно затвердила 21 березня. Саме дійство відбулось 6 квітня в стінах конференц-зали Камʼянець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

Організували конкурс авторської поезії викладачі нашого факультету – кандидат філологічних наук, заступник декана з виховної та профорієнтаційної роботи  Л.І. Громик та кандидат філологічних наук, заступник декана з наукової роботи та інформатизації навчального процесу, завідувач лабораторії літературного краєзнавства Т.О. Джурбій.  Головою журі був В.І. Горбатюк – український письменник, голова Хмельницької обласної організації Національної спілки письменників України. Разом із ним переможців визначали: Б.О. Коваленко – декан факультету української філології та журналістики, кандидат філологічних наук, доцент, О.С. Волковинський – доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри журналістики, О.І. Почапська – кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент, член Національної спілки письменників України, М.В. Моштак – голова первинної профспілкової організації студентів, аспірантів та докторантів університету, а також студент IV курсу факультету української філології та журналістики Артем Блазій.

Кожен із 19 учасників конкурсу зачитував свій поетичний твір, маючи змогу при цьому використовувати музичний супровід. Було відчутно, що студенти щиро прагнуть продемонструвати свої поетичні здібності. Тематика віршів здебільшого торкалась питань буття, кохання, смерті та сучасного стану України. Розкривались навіть проблеми ставлення до Бога. Хтось сміливо читав про те, як взагалі потрібно писати вірші.

Урочисту атмосферу заходу підтримували ведучі – студенти ІІІ курсу факультету української філології та журналістики Оксана Броншвагер й Анастасія Ясинецька. Були під час конкурсу й музичні привітання, які подарували також студенти факультету української філології та журналістики Андрій Поважнюк і Ольга Громович.

Зрозуміло, що цей конкурс, як і будь-який інший, завершився нагородою переможців. Перед тим як оголошувати результати, голова журі Горбатюк Василь Іванович звернувся до всіх присутніх: «Не сподівайтесь на нашу справедливість. Кожен з членів журі сприйняв кожен вірш по-своєму… Але це не означає, що треба опускати поетичні крила». А Олександр Сергійович Волковинський додав, що поет повинен бути майстром і завжди звертати увагу на ритміко-інтонаційні особливості вірша, його образність, метафоричність.

Тому ось якими виявились результати конкурсу: третє місце отримали дві конкурсантки – Ольга Ілюк, магістрантка факультету української філології та журналістики, з віршем «Журавель» і Ольга Чуніна, студентка 11ж групи, з віршем «Есть ли выбор»; друге місце посіли також дві учасниці – Марія Гуменна, студентка 11у групи, з віршем «Кригою вкрилися дні» і Марія Тур, студентка 21у групи, з віршем «Я придумала світ». А переможцем конкурсу авторської поезії стала Тетяна Ясінчук, магістрантка факультету української філології та журналістики, з віршем, який не має назви, але, як виявляється, має щось більше, ніж просто назву.

Нагороджував переможців конкурсу грамотами та подарунками Микола Володимирович Моштак, який завершив його приємним сюрпризом для всіх учасників, повідомивши, що профспілка допоможе випустити збірку поезій, до якої увійдуть по два твори кожного учасника конкурсу.

Отож, кожен сам обирає – стати дорослим чи поетом, або ж просто стати…

Анастасія Сербіна, магістрантка

факультету української філології та журналістики