Світла пам’ять про колегу

Світла пам’ять про колегу

Відійшов у вічність Юхим Латер – колишній викладач економічних дисциплін, кандидат економічних наук, доцент, інтелігентна, щедра й порядна людина. Не дожив до свого 71-річчя декілька днів. Ця сумна звістка болем відгукнулася в серцях колишніх колег, студентів, громадськості міста.

Юхим Латер народився в січні 1946 року в м. Дунаївцях. Навчався в школах Деражні й Кам’янця-Подільського (СШ №9). Студент індустріального технікуму на старших курсах працював електриком на приладобудівному заводі (таке передбачалося навчальною програмою). За направленням працював на підприємстві “Поштова скринька”, на якому обіймав посади електрика, майстра.

Після закінчення історичного факультету Кам’янець-Подільського педінституту – вчитель Староушицької середньої школи на Кам’янеччині, викладач економічних дисциплін у місцевому вищому командному військово-інженерному училищі, сільськогосподарському інституті. Впродовж навчання в аспірантурі в Московському педагогічному інституті підготував кандидатську дисертацію на тему “Проблеми удосконалення виробничої та соціально-побутової інфраструктури агропромислових формувань”.

1981 року Юхим Латер повернувся до рідного інституту, в якому викладав економічні дисципліни. Його знали як висококваліфікованого й високоерудованого фахівця. У своїх лекціях ураховував найважливіші досягнення вітчизняної та зарубіжної науки, постійно дотримувався принципів об’єктивності у висвітленні найгостріших проблем економіки, не обминав дискусійних проблем в оцінці явищ економічного життя.

Викладаючи предмети “Етнографія”, “Мікроекономіка”, “Менеджмент”, “Історія економічних учень”, “Соціально економічна географія України”, “Економічна освіта”, Юхим Семенович спонукав студентів до творчого  осмислення тенденції і фактів економічного розвитку України, інших країн, навчав їх давати їм оцінку, відстоювати власну позицію. У творчих дискусіях відбувалися семінарські заняття.

Юхим Латер був плідним науковцем, активно досліджував проблеми агропромислового комплексу та інші питання економічної теорії. Жвавий інтерес викликала брошура “Інтенсифікація – основа нової якості економічного зростання”. Частина публікацій присвячена проблемам методичного забезпечення викладання економіки у ВНЗ і загальноосвітній школі. Науковець підготував понад два десятки посібників для вчителів шкіл, викладачів економічних дисциплін. На їхні прохання окремі посібники перевидавалися. Готував праці й для учнів. Частина видань підготовлена у співавторстві. Науковий доробок – понад 80 праць.

Юхимові Латеру довірили керівництво двома кафедрами. Як завідувач, дотримувався виваженості, толерантності, доступності, високої поваги до підлеглих.

Юхим Семенович виявляв активність і в громадському житті (в минулі роки це було дуже актуально). Його пам’ятають як полум’яного лектора на міських, районних та обласних наукових і науково-практичних конференціях та семінарах, на підприємствах, в установах, сільських клубах, школах, ПТУ тощо. Він ретельно виконував обов’язки заступника голови правління інститутської організації товариства “Знання”, керівника відділу підготовки пропагандистів економічних знань факультету громадських професій інституту, наставника академічної групи.

В усьому Юхим Семенович виявляв високі моральні якості, інтелігентність, порядність. Цінував дружбу. Любив життя, гумор. Мужньо переносив хворобу. Перебуваючи у важкому стані, нічим не виявляв своєї недуги, щиро радів зустрічі з колегами, друзями,знайомими. Був дбайливим сім’янином.

Світла й вдячна пам’ять про Юхима Латера назавжди залишиться в серцях колег та друзів.

Від імені друзів Анатолій Гаврищук, Анатолій Суровий