Стань донором, врятуй людське життя!

Стань донором, врятуй людське життя!

donor

Під таким гаслом працює Кам’янець-Подільська міська станція переливання крові. Ця установа майже щодня рятує людські життя. Не залишились осторонь і студенти нашого університету. 8 жовтня 2013 року більше двох десятків студентів історичного факультету долучилися до лав донорів. Юнаки та дівчата проявили людяність та мужність. Мені поталанило поспілкуватися з людиною, яка присвятила цій сфері діяльності більшу частину свого життя, – завідувачем донорськими кадрами Кам’янець-Подільської міської станції Антоніною Михайлівною Хорсєвою.

– Як часто проводяться такі заходи?

– Ми щороку в жовтні проводимо агітацію серед студентів. Активно запрошуємо саме молодь, адже це є найздоровіша група населення. Запрошуємо стати донором студентів усіх факультетів К-ПНУ імені Івана Огієнка. Розпочинаємо саме з історичного факультету. На моє переконання, студенти-історики є найбільш інтелігентними. Вони завжди відгукуються на наші запрошення. Беруть найактивнішу участь у здачі крові. Особисто я свою співпрацю з історичним факультетом розпочала ще з того часу, коли посаду декана обіймав Анатолій Олексійович Копилов.

– Як саме студенти можуть долучитися до діяльності вашої станції, ставши донорами?

– Донорами можуть стати люди, яким виповнилося 18 років. Передусім важлива моральна підготовленість людини. Потрібно проявити свою доброту та щедрість. Щоб кров була придатною, а аналізи не показали негативних результатів, потрібно підготуватися до здачі крові. За два дні до процедури забороняється вживати алкогольні напої та палити. Напередодні здачі крові не можна вживати жирні, м’ясні та молочні продукти, сніданок має бути легким. Студент повинен виспатися. Рекомендується вживати багато рідини (соки, кава, чай, питна вода), щоб швидше відновився об’єм крові. На станції переливання крові потрібно зареєструватися (обов’язкова наявність паспорта) та пройти медичний огляд. Якщо не буде виявлено ніяких протипоказань, здати кров. Кров проходить ретельну перевірку. Якщо аналізи викликають сумніви, кров бракується, знезаражується та знищується і для переливання вона не використовується.

– Як використовується донорська кров? На скільки важливе донорство?

– Я вважаю, що донорська діяльність є дуже потрібною та важливою нині. Ми допомагаємо багатьом хворим, потерпілим у ДТП, під час операцій, кровотеч та інших випадках. Щоб кров завжди була під рукою, необхідно створювати її запаси. Зараз розроблено нові технології, які дозволяють довше зберігати кров. Так, якщо раніше плазму зберігали лише три дні, то зараз – два роки. Це дуже важливо, бо до лікарні потрапляють потерпілі чи хворі з рідкісними групами крові. Для цього й створюються такі запаси крові, джерелом поповнення яких є людина.

– Щоб ви хотіли побажати нашим студентам?

– Спочатку я хочу подякувати всім небайдужим, адміністрації К-ПНУ імені Івана Огієнка та історичного факультету зокрема за допомогу та розуміння. За всі роки нашої співпраці ректори, декани завжди відгукувалися на наші прохання, проявляли людяність у підтримці таких акцій.

Я вам бажаю здоров’я, бадьорості, залишатися такими ж ентузіастами. Донорство зараз є патріотизмом, тому бажаю не втрачати цього почуття ніколи.

P.S. Долучися до благодійної акції! Твоя кров може врятувати чиєсь життя! Ти матимеш змогу пропустити пари, посмакувати чаєм та печивом, отримати на обід 21 гривню і поспілкуватись з привітним персоналом Кам’янець-Подільської міської станції переливання крові. Не будь байдужим!

 

Розмовляла Анастасія Надвідна,
студентка ІІ курсу історичного факультету