#Письменники-ювіляри 2021 (серія бібліографічних оглядів)

#Письменники-ювіляри 2021 (серія бібліографічних оглядів)

У 2021 році бібліотека К-ПНУ започатковує новий проєкт, у межах якого пропонуємо презентувати серію бібліографічних оглядів книг письменників-ювілярів поточного року. Вашій увазі представлено перший огляд про письменників, ювілеї яких відзначатимуть у січні, лютому та березні.

У 2021 році виповнюється 1055 років від дня народження Сей Сьонагон, середньовічної японської придворної дами, письменниці, есеїстки, поетеси, авторки шедевру японської літератури «Записки в узголів’ї». Саме ця книга дала початок такому японському літературному жанру як дзуйхіцу (так називають коротку прозу, коли автор занотовує всі свої переживання, побутові сцени, враження і думки, не думаючи про їх художню цінність). «Записки в узголів’ї» особливо цікаві для читача тим, що дають можливість познайомитися з традиціями та звичаями середньовічної Японії з «перших вуст». У нашій бібліотеці для читачів доступне видання «Записок в узголів’ї» 1975 року в російському перекладі. На форзаці книги розміщено кольорові ілюстрації, що зображують придворне життя Японії епохи Хейан, адже саме в цей період жила і творила письменниця. У виданні також розміщено передмову, яка стосується не тільки цього роману, але і японської культури загалом. Це допоможе читачеві краще зрозуміти зміст і суть книги. Видання зберігається на центральному абонементі бібліотеки К-ПНУ.

12 січня виповнюється 145 років від дня народження Джека Лондона, відомого американського письменника та громадського діяча. Автора таких відомих книги як «Мартін Іден», «Морський вовк», «Біле ікло». Літературна спадщина письменника широко представлена в нашій книгозбірні. На центральному абонементі зберігаються багатотомні видання та окремі книги творів Джека Лондона. У цьому огляді звернемо увагу на твір «Мартін Іден», який видано українською мовою в 1973 році. Цей роман вважають одним із головних творів письменника. У романі «Мартін Іден», як і в решті своїх творів, Джек Лондон зумів власний життєвий досвід перетворити у правдиві узагальнювальні картини, що виходять далеко за його межі. Ми читаємо про однойменного героя, який багато в чому схожий на самого Джека Лондона. Він так само цілеспрямований, готовий йти на самопожертву заради мети, ідеаліст і виходець з «низів». «Мартін Іден» – це історія копіткої праці, погоні за успіхом, прозріння і розчарування. Це одна із тих книг, які варто прочитати кожному.

15 січня виповнюється 150 років від дня народження Агатангела Кримського, українського історика, письменника і перекладача, одного із найяскравіших представників в історії світової науки і культури. Його наукова і творча спадщина становить майже тисячу праць. Серед них – монографії, підручники, статті, повідомлення, рецензії, оригінальні та перекладні художні твори. Брав участь у фундації української Академії наук. Максим Рильський казав про Агатангела Кримського, що в його внутрішньому образі гармонійно поєднались учений і поет.

Спадщина видатного літератора і перекладача широко представлена в бібліотеці нашого вишу. Маємо п’ятитомне видання художніх праць письменника, де зібрані його поетичні оповідання, прозові твори, літературну критику, історичні праці та листи різних років. У фонді бібліотеки є також збірник «Пальмове гілля», у якому представлені поетичні твори Кримського, уривки зі щоденника, ліричного роману та художні переклади. Для читачів також доступна збірка «Вибрані твори», у якій об’єднано поетичні твори, оповідання, розвідки, статті та рецензії, а також листи письменника. Ці видання знаходяться у фонді читального залу № 1. Також доступний електронний формат цих та інших книг Агатангела Кримського в читальному залі електронної бібліотеки.

02 лютого виповнюється 120 років від дня народження Валер’яна Підмогильного, українського письменника і перекладача, одного з найвизначніших прозаїків українського «розстріляного відродження». Крім багатої наукової спадщини (хоча Валер’ян Підмогильний загинув всього у 36 років), він також залишив по собі майстерні перекладів таких відомих літераторів і філософів як Вольтер, Віктор Гюго, Дені Дідро, Проспер Меріме, Гі де Мопассан та ін.

У бібліотеці К-ПНУ ви маєте змогу ознайомитися з творами Валер’яна Підмогильного в електронному та аналоговому форматі. Варто звернути увагу на збірник Валер’яна Підмогильного «Історія пані Ївги» та романи «Місто» і «Невеличка драма», які зберігаються в читальному залі № 1. У збірнику «Історія пані Ївги» зібрано такі відомі оповідання Підмогильного як «Ваня», «Син», «Гайдамака», «Історія пані Ївги» та повість «Остап Шаптала». Книгу розпочинає змістовна передмова, у якиій описано життєвий шлях Підмогильного, у ній також подано коротку критичну характеристику основних його творів.

У новому виданні, що вийшло друком у 2016 році, зібрано два романи Підмогильного «Місто» і «Невеличка драма». Їх вважають кращими зразками вітчизняного урбаністичного та інтелектуального роману. У творах письменник художньо досліджує буття людини, її складний і часто суперечливий духовний світ. У творчості Підмогильного читач прослідковує його зацікавленість процесами внутрішнього життя людини та вічними філософським проблемами: сенсом людського життя, свободою вибору, раціонального та підсвідомого. Саме тому герої творів письменника далекі від одновимірних характерів. У своїх романах Підмогильний апелює до європейської та національної реалістичної традиції та екзистенціальної філософії.

25 лютого відзначаємо 150 років від дня народження Лесі Українки, відомої української письменниці, перекладачки, культурної діячки. Твори видатної літераторки широко представлені в книгозбірні нашого університету, зокрема на центральному абонементі та в читальному залі № 1.

18 лютого світ відзначає 90 років від дня народження Тоні Моррісон, американської письменниці, лауреатки Нобелівської премії з літератури, лауреатки Пуліцерівської премії. Авторки творів «Найблакитніші очі», «Пісня Соломона», «Кохана», «Любов» та ін. У нашій бібліотеці ви можете ознайомитися із книгою «Кохана». Цей роман вважають найбільш знаменитим твором Тоні Моорісон. В основі сюжету – реальні події, що мали місце в Огайо у 80-х рр. ХІХ ст. Це історія чорношкірої рабині Сет, яка вбила свою доньку, аби та не стала рабинею, як сама головна героїня.

У творі «Кохана» Моррісон описує не просто поверхні трагічних подій подій, це не хроніка і не документальний роман. Письменниця піднімає теми зміни психіки та особистості в умовах рабства, відносин між поколіннями в таких умовах, розкриває суть поняття свободи. Роман знаходить на центральному абонементі бібліотеки університету.

26 березня виповнюється 110 років від дня народження Теннессі Вільямса, американського письменника, лауреата Пуліцерівської премії. Його вважають одним із провідних американських драматургів ХХ століття. Автор таких відомих драматичних та прозових творів як «Трамвай «Бажання», «Кішка на розпеченому даху» та ін. В університетській бібліотеці у паперовому вигляді читачам доступні збірки драматичних творів та короткої прози Теннессі Вільямса.

Для творчості письменника характерна зацікавленість внутрішнім світом людини, показана через призму її щоденної поведінки. У збірниках «Желание и чернокожий массажист», «Римская весна миссис Стоун» читачеві пропонують п’єси та оповідання письменника. Книги зберігають на центральному абонементі університету.

Перелік книг:

  1. Кримський А. Вибрані твори / А. Кримський. – Київ : Дніпро, 1965. – 660 с.
  2. Кримський А. Пальмове гілля : екзотичні поезії / А. Кримський. – Київ : Дніпро, 1971. – 372 с.
  3. Кримський А. Твори в п’яти томах / А. Кримський. – Київ : Наукова думка, 1972. – Т. 1 : Поетичні твори та оповідання. – 631 с.
  4. Кримський А. Твори в п’яти томах / А. Кримський. – Київ : Наукова думка, 1972. – Т. 2 : Художня проза, літературознавство, критика. – 178 с.
  5. Кримський А. Твори в п’яти томах / А. Кримський. – Київ : Наукова думка, 1974. – Т. 4 : Сходознавсвто. – 640 с.
  6. Кримський А. Твори в п’яти томах / А. Кримський. – Київ : Наукова думка, 1973. – Т. 5. Ч. 1 : Листи (1890–1917). – 648 с.
  7. Кримський А. Твори в п’яти томах / А. Кримський. – Київ : Наукова думка, 1973. – Т. 5. Ч. 2 : Листи з Сірії та Лівану (1896–1898). – 335 с.
  8. Моррісон Т. Кохана / Т. Моррісон. –
  9. Підмогильний В. Історія пані Ївги : оповідання, повість / В. Підмогильний ; [упоряд. та авт. передм. В. Коцюк]. – Київ : Веселка, 1991. – 173 с.
  10. Підмогильний В. Місто. Невеличка драма / В. Підмогильний ; [упоряд. та післямова Н. Бернадської]. – Київ : Знання, 2016. – 439 с.
  11. Сэй-Сёнагон. Записки у изголовья / Сэй-Сенагон ; пер. со старояпонс. В. Марковой. – Москва : Художественная литература, 1975. – 368с.
  12. Лондон Дж. Мартін Іден : роман / Дж. Лондон. – Київ : Молодь, 1973. – 335 с.
  13. Уильямс Т. Римская весна миссис Стоун : рассказы, эссе / Т.Уильямс ; пер. с англ. С. Митиной. – Москва : Худож. литература, 1978. – 251 с.
  14. УильямсТ. Желание и чернокожий массажист : пьесы. Рассказы / Т. Уильямс ; пер с англ. В. Л. Денисова. – Москва : Прогресс, 1993. – 320 с.

Анжела Хан, бібліотекар бібліотеки К-ПНУ