Пам’ятаємо, щоб уникнути

Пам’ятаємо, щоб уникнути

27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Ця пам’ятна дата покликана нагадати про найбільш послідовний геноцид у світовій історії. Вона була встановлена Генасамблеєю ООН і апелює до подій, які відбувалися цього дня в 1945 р, коли війська Червоної Армії звільнили кілька тисяч в’язнів Аушвіца (з пол. – Освенціма – прим. наша).

Перші масові вбивства відбулися в 1939-1941 рр., їх жертвами стали самі німці. У межах програми T-4 були холоднокровно вбиті (ін’єкціями, в газових камерах) 250 тис. тих, кого вважали «психічними хворими», «з вродженими вадами», «невиліковними» і т.д. З початком Другої світової війни винищуванню піддалася польська інтелігенція, пізніше – цигани, кілька сотень тисяч яких згинули в газових камерах. Утиски євреїв у Третьому Рейху почалися вже в 1933 р, тобто незабаром після приходу нацистів до влади.

Перші повідомлення про масові вбивства євреїв почали надходити незабаром після перших розправ на окупованій території Радянського Союзу в червні 1941 року. З часом інформації ставало все більше, а її джерелами були як німецькі документи, перехоплені британською розвідкою, так і свідчення очевидців, тих жертв нацистів, яким вдалося врятуватися. У грудні 1942 року союзницька коаліція виступила із заявою, у якій зобов’язалася покарати винних у ліквідації євреїв. Це завдання виконав Нюрнберзький процес, під час якого десятки нацистських злочинців були засуджені до різних покарань.

«Було б небезпечно і неправильно вважати Голокост лише результатом безумства групи нацистських злочинців. Насправді Голокост став кульмінацією тисячоліть ненависті, шельмування і дискримінації, спрямованих проти євреїв, кульмінацією того, що тепер називається антисемітизмом », – наголошував Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Пресцентр К-ПНУ