На Аскольдовій могилі – український цвіт: виставка з нагоди вшанування пам’яті героїв Крут

На Аскольдовій могилі – український цвіт: виставка з нагоди вшанування пам’яті героїв Крут

Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917–1921 років.

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, під час наступу на Київ військ більшовицької Росії під проводом полковника Михайла Муравйова. На жаль, бій завершився поразкою чоти студентів і гімназистів, яка була розстріляна. Наймолодшим полеглим було по 16 років.

Після розстрілу більшовики не дозволили місцевим селянам поховати тіла загиблих. Лише після визволення Києва від червоних, за розпорядженням українського уряду, 19 березня 1918 року відбувся урочистий похорон полеглих у бою під Крутами на Аскольдовій могилі.

У радянський час могили полеглих під Крутами було зруйновано. Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії.

Після здобуття Україною незалежності подвиг героїв Крут зайняв чільне місце в пантеоні національної слави, став символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежність. На державному рівні цей день почали відзначати з 2003 року. Щорічне вшанування пам’яті героїв Крут закріплено в Постанові Верховної Ради України від 16 травня 2013 року «Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами». У 2006 році на залізничній станції Крути відкрили Меморіальний комплекс «Пам’яті героїв Крут».

Століття тому держава не змогла зберегти свою незалежність через чвари, розбрат та зовнішніх ворогів, тож трагічна історія тих часів сьогодні має стати уроком для України.

З нагоди цієї події в читальному залі історичного факультету організована книжкова виставка «На Аскольдовій могилі – український цвіт».

На виставці представлена література, яка відтворює тернистий шлях України до незалежності. Серед представлених на виставці видань – книга «Крути, січень 1918 року», до якої ввійшли невідомі і маловідомі документи, свідчення, спогади учасників бою під Крутами.

Зацікавлять читачів матеріали видань «Герої Крут. Лицарський подвиг юних українців 29 січня 1918 року», «Героїка трагедії Крут», «Крути». У цих виданнях на основі спогадів учасників бою, роздумах сучасників осмислена героїка подвигу юнаків України в ім’я своєї Вітчизни. Ми повинні знати і пам’ятати історію, що вмита кров’ю і сльозами.

Биковська В. Ф., завідувач сектору читального залу

історичного факультету