Про іронію, музику і жінок у науці: відбулося чергове засідання ораторського клубу

 Про іронію, музику і жінок у науці: відбулося чергове засідання ораторського клубу

02 березня члени студентського Ораторського клубу за традицією обговорювали актуальні та цікаві для усіх присутніх теми.

Нарешті засідання відбулося «наживо», оратори мали змогу продемонструвати всі свої уміння і навички й отримати об’єктивні оцінки шляхом заповнення анкети «Активний слухач».

Дебютант клубу Володимир Бабійчук (група Pol1-b20) поділився своїми думками щодо іронії (грец. είρωνεία – глузування, удавання) – такого способу вираження, коли слово чи висловлювання контекстуально набуває протилежного значення. Він пов’язав трансформацію іронії зі зміною напрямів культури (модернізм, постмодернізм, метамодернізм), розрізнивши іронію, постіронію та метаіронію.

Проілюстрував розповідь слайдами презентації, що викликали пожвавлення в аудиторії. Володимир обрав стиль викладу інформації, що пасував йому та гармоніював із темою промови. Звичайно, юнакові не вдалося цілком позбавитись хвилювання, тому виступ мав певні недоліки. Але загальне враження слухачів позитивне: 94 бали зі 125 можливих. Бажаємо подальших успіхів!

Активна учасниця клубу Єлизавета Нетеча, студентка групи Ang1-b19, присвятила свій четвертий (!) клубний виступ жінкам у науці. На думку дівчини, наше суспільство подеколи недооцінює успіхи видатних представниць прекрасної статі й часто забуває про їхній пріоритет у різних галузях знань. Щоб виправити несправедливість, Єлизавета нагадала присутнім про винахідницю Ель Долорес Джонс, яка створила автомобільний глушник, першу електричну праску і прасувальну дошку, про Геді Ламар, якій ми дякуємо за існування Wi-Fi, та про інших видатних учених.

Варто зазначити, що мовлення ораторки граматично і стилістично правильне, без слів-паразитів, повторів, відхилень від теми. Її дуже приємно слухати, адже Єлизавета завжди демонструє щире зацікавлення матеріалом, глибокі та різнобічні знання. Дівчина активна і під час обговорення інших промов, щоразу доводить свою обізнаність, тактовність, позитивне ставлення до результатів чужої праці. Серйозна робота над текстом, вдале виголошення, аргументовані відповіді на запитання засвідчили гарний результат ораторки: 103 бали.

Неочікуваною «знахідкою» цього засідання став дебют Владислава Михайлюка (Pol1-b20), який розповів про взаємозв’язок характеру людини та її улюбленої музики. Спочатку оратор запропонував прослухати уривки музичних композицій, визначити їх стиль, а потім керував жвавим обговоренням уподобань слухачів і притаманних їм особистісних рис. До речі, висновки Владислава часто були справедливими!

Зауважимо, що дебютант поводився як досвідчений оратор: активно і доречно жестикулював, рухався аудиторією, підтримував постійний контакт зі слухачами. Його манера нагадувала поведінку відомих ведучих телешоу. Зважаючи на свободу спілкування, гарне володіння голосом, швидку реакцію на запитання, доброзичливість, позитивне ставлення до зауважень, результат виступу прогнозований: 103 зі 125.

Отож, попереду багато цікавих зустрічей, нових тем і харизматичних мовців. Запрошуємо всіх, хто цікавиться ораторством, стати учасником нашого Ораторського клубу!

Тетяна Білоусова, керівник ораторського клубу