Харчування людей з врахуванням їх груп крові – один з найновіших напрямів в дієтології. Відкрита в 90-х роках минулого століття, система харчування з врахуванням групової приналежності швидко стала популярною в усьому світі. Сьогодні цією теорією харчування цікавляться все більше і більше людей, вона стала актуальною і завоювала багато прибічників. Причиною цього перш за все є достатня наукова база, що покладена в основу харчування з врахуванням групової приналежності, а також висока оздоровча ефективність такого харчування щодо осіб, які її дотримуються.
У медицині давно відомо, що існують хвороби, які частіше трапляються в людей з певною групою крові. Знання власної вибіркової схильності щодо засвоєння поживних речовин їжі пов’язаної з групами крові, можуть бути використані для цілеспрямованого підбору харчових продуктів, оптимізації поведінки людей в критичних ситуаціях, оцінки їх характеру тощо.
Загальновідомо, що не всі люди однаково добре засвоюють окремі харчові продукти. Причини цього стали зрозумілими лише після відкриття американських лікарів Пітера Д’Адамо і його батька Джеймса Д’Адамо, які ще в 1940 році виявили наявність зв’язку між групами крові і харчуванням (2002). Згідно з їх вченням людям з різними групами крові доцільно в харчуванні вживати різні харчові продукти. Для осіб з 1(0) групою крові найбільш ефективними харчовими продуктами є м’ясні. Вони добре засвоюються і позитивно корелюють з добрим самопочуттям людини. Люди другої групи крові (тип А) більш схильні до вегетаріанства, з третьою (тип В) – найкраще засвоюють яйця і молочні продукти; у людей з ІV групою крові (тип АВ) самий великий вибір із багатого асортименту продуктів; вони майже всеїдні.
Авторами цієї методики вживання харчових продуктів запропонований абсолютно новий підхід до організації харчування людей з врахуванням закладеної в нас з давніх-давен індивідуальної схильності до вживання тих чи інших продуктів. Ця дієта враховує не однакову схильність (потребу) людей з різними групами крові щодо засвоєння окремих поживних речовин. Щоб бути здоровими і активними, ми потребуємо вживання їжі, яка відповідає нашій біохімічній індивідуальності.
Сьогодні чимало людей пройшло лікування у лікарів-натуропатів за методикою П.Д’Адамо. У переважної більшості з них нормалізувалась маса тіла, вони стали більш рухливими, відчули приплив сили і бадьорості.
Харчування окремих людей з врахуванням їх групової приналежності сприяє:
- відновленню природних захисних функцій імунної системи;
- стимуляції діяльності шлунку і кишечника;
- активізації обмінних процесів в печінці, селезінці, нирках і в підшлунковій залозі;
- очищенню крові і виведенню з організму шкідливих продуктів обміну.
Кожна людина повинна знати, які з харчових продуктів для неї є ідеальними (І), які – нейтральними (Н), а яких необхідно уникати або не вживати взагалі – шкідливі продукти (Ш). З допомогою цієї дієти людина зможе встановити контроль над обсягом прийнятої їжі, а, отже, над власною вагою, не витрачаючи часу на підрахунок калорій і не піддаючи себе голодуванню. Вірно підібрані харчові продукти принесуть користь і людям, які схильні до алергічних захворювань. Цілеспрямоване харчування з врахуванням груп крові попереджуватиме виникнення гіпертрофованих імунних реакцій, розвантажуватиме органи травлення, сприятиме профілактиці захворювань обміну речовин.
Щоб підібрати свої ідеальні і нейтральні страви і створити нові комбінації страв, які б найбільше підходили вам, в перші дні (тижні) переходу до нової системи харчування потрібно експериментувати. Для перебудови організму на харчування ідеальними і нейтральними стравами потрібен певний час, а тому спішити не варто. Опановувати цією новою програмою харчування потрібно поступово вживаючи все більше і більше ідеальних та нейтральних продуктів і виключаючи шкідливі. Це дозволить досягти ідеальної ваги і стабільного здоров’я.
Ілля Власов, здобувач освіти ОР «магістр», природничо-економічний факультет