Світ ловив його, та не спіймав: 300 років з Дня народження Григорія Сковороди

Світ ловив його, та не спіймав: 300 років з Дня народження Григорія Сковороди

Світ ловив його, та не спіймав…
3 грудня 2022 року виповнюється 300 років з Дня народження Григорія Сковороди – видатного українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета, педагога. Його життя можна розглядати як своєрідну філософську творчість.

Народився Григорій Савович на Полтавщині в родинні спадкових козаків. Про точну дату події світ дізнався лише через 200 років після народження філософа, віднайшовши в одному з листів згадку про святкування.

Григорій Сковорода – одна із найцікавіших постатей українського духу. Він легко вчився всьому і був надзвичайно талановитим. Окрім шкільної науки навчався музичної грамоти та гри на інструментах (сопілці, флейті, скрипці, гуслях, лірі, бандурі), був солістом у церковному хорі.

Вже у 16 років вступив до Києво-Могилянської академії – першого закладу вищої освіти в Україні. Вивчав латинську, грецьку, церковнослов’янську, польську, німецьку та інші мови. Сьогодні таку дитину назвали б «індиго».

У своїх філософських діалогах Григорій Сковорода каже, що найперше людина має «пізнати себе», зрозуміти, що для неї є її «сродним», усвідомити, що вона є частиною чогось вищого й всеосяжного.

Він був саме тою людиною, яка вміла насолоджуватися кожною хвилиною життя. Цього і вчить кожного з нас: «Шукаємо щастя по сторонах, по віках, по станах. А воно скрізь і завжди з нами, як риба у воді, так ми в ньому. Не шукай його ніде, коли не знайдеш скрізь. Воно преподібне до сонячного сіяння: відкрий тільки вхід йому в душу свою».

Мандрівний філософ зробив значний вклад в українську культуру й залишається в пам’яті українців надовго.
Ніколи не забудеться його любов до свободи, викарбувана на могилі: «Світ ловив мене, та не спіймав…».

Пресцентр