«Термінологія обраного фаху»

«Термінологія обраного фаху»

Перша студентська науково-практична конференція з термінології корекційної і соціальної педагогіки та психології відбулася 12 листопада 2015 року. Захід провела кафедра української мови факультету української мови та журналістики як завершальний етап роботи науково-дослідного проекту «Термінологія обраного фаху», що стартував на початку семестру. Проект зініційований зав. кафедри української філології, доктором філол. наук, професором Марчук Л. М. Виконавці – студенти ІІІ курсу факультету корекційної і соціальної педагогіки та психології під керівництвом канд. філол. наук, ст. викладача Монастирської Р. І.

Проектом було передбачено створення студентських проблемних груп за галузями термінологій обраного фаху: загальної психології, соціальної допомоги, соціальної роботи, соціальної педагогіки, логопедії, олігофренопедагогіки. Упродовж семестру студенти втілювали в життя вищевказаний проект, досліджуючи фахові терміни з огляду на їхнє походження, словотвірно-структурні особливості, ступінь спеціалізації.

Результати наукових розвідок апробували на науково-практичній конференції, де студенти успішно доповідали про результати наукових досягнень. Найзмістовнішими, на думку аудиторії, були виступи представників проблемних груп, що працювали над термінологією олігофренопедагогіки (тема доповіді «Термінологічна система олігофренопедагогіки та розподіл її термінів за ступенем спеціалізації», доповідачі: Валько Т., Ватаман В.), загальної психології (тема доповіді «Словотвірно-структурні особливості психологічної термінології», доповідач Кацел А.), логопедії (тема доповіді «Запозичення – спосіб утворення термінології логопедії», доповідач Лижечка М.).

У підсумку спільним рішенням студентів і викладачів ухвалено укласти й видати Термінологічний словник корекційної та соціальної педагогіки і психології, як наслідок плідної колективної дослідної співпраці науковців сьогоднішніх й майбутніх.