Міжнародна наукова конференція “Трансформація діалектного континууму і проблеми лінгвоекології. До 30-річчя Чорнобильської трагедії”

Міжнародна наукова конференція “Трансформація діалектного континууму і проблеми лінгвоекології. До 30-річчя Чорнобильської трагедії”

10–13 квітня 2016 р. в Інституті української мови Національної академії наук України (м. Київ) відбулася Міжнародна наукова конференція “Трансформація діалектного континууму і проблеми лінгвоекології. До 30-річчя Чорнобильської трагедії”. У роботі конференції взяли участь і представники факультету української філології та журналістики нашого вишу – кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови, декан факультету української філології та журналістики Коваленко Борис Олексійович та кандидат філологічних наук, доцент, професор кафедри української мови  Коваленко Наталія Дмитрівна.

Б.О. Коваленко був співголовою секції “Проблеми збереження й дослідження мовних ареалів”. Під час роботи секції він виголосив доповідь “Діалектологічні праці початку ХХ ст. як пам’ятки втрачених говірок”, у якій звернув увагу на те, що сьогодні особливо гострою та нагальною є потреба фіксації, дослідження та збереження народнорозмовної та обрядово-звичаєвої спадщини розселених у 70-ті роки мешканців так званої «зони затоплення» – сіл, що були знищені через спорудження Дністровської ГЕС. Доповідач наголосив, що особливо цінними для мовознавців-діалектологів  є праці початку ХХ ст., у яких зафіксоване говіркове мовлення тих подільських територій, які внаслідок індустріалізації та урбанізації були знищені.

[gview file=”https://meridian.kpnu.edu.ua/wp-content/uploads/sites/5/2016/04/pro-2_2.pdf”]

Кафедра української мови