Літературно-мистецьке дійство «Дівич-вечір»

Літературно-мистецьке дійство «Дівич-вечір»

Українці здавна шанували та оберігали свої звичаї. 23 листопада 2016 року студенти факультету української філології та журналістики (група UKR-1 B-15 ) під керівництвом старшого викладача кафедри історії української літератури і компаративістики Глушковецької Наталії Анатоліївни вкотре підтвердили цю тезу, репрезентувавши літературно-мистецьке дійство «Дівич-вечір».

Наші пращури здавна вважали, що осінь є найблагодатнішою порою для весільних гулянь. Весілля починали святкувати після завершення всіх польових робіт, коли врожай уже зібраний, а погода все ще тепла. Традиційний сезон наймасовіших шлюбів в Україні ̶ від Покрови і до Пилипівки (14 жовтня-28 листопада).

Дівич-вечір відбувався напередодні весілля (в суботу) як символ прощання з дівуванням та парубоцтвом. Гармонійно поєднавши інформаційне наповнення та майстерну акторську гру, студенти заполонили увагу глядачів та зачарували їх розмаїттям українських звичаїв, притаманних різним регіонам України.

Учасники свята ознайомили присутніх із такими основними обрядодіями дівич-вечора: прикрашання гільця, плетіння барвінкового вінка, розплітання коси молодої, викуп стрічки нареченої, обмін подарунками між молодими, спільний посад молодих. Також зворушили глядачів і веселі забави із жартами, іграми, піснями та танцями.

Майстерно поєднавши минуле та сучасність, майбутні філологи-українознавці прагнули нагадати про необхідність пошанування українських традицій, адже в них віддзеркалена душа народу, його культура та історія.

Ірина Угніченко, студентка факультету
української філології та журналістики