«Як я працював, судити не мені»… (Форум до 135-річчя від дня народження Івана Огієнка)

«Як я працював, судити не мені»… (Форум до 135-річчя від дня народження Івана Огієнка)

К-ПНУ імені Івана Огієнка продовжує дивувати своїми талантами публіку. Ще раз переконатися в цьому можна було на форумі, присвяченому 135-річчю від дня народження Івана Огієнка – фундатора й першого ректора нашого університету.

Керівник центру огієнкознавства Вікторія Атаманчук разом зі студентами 4 курсу факультету української філології та журналістики організували й провели безпрецедентне свято.

Насамперед, присутні переглянули короткометражний  фільм, режисерами й сценаристами якого стали студенти-магістранти вищезгаданого факультету. Охочі переглянути його можуть за посиланням.

Фільм налаштував кожного з тих, хто був на форумі, на спокійну й величну атмосферу, адже, в стрічці неодноразово згадується ім’я Івана Огієнка.

Після цього студенти ознайомили присутніх із своїми роботами, на які їх надихнула постать людини, чиє ім’я зараз присвоєне нашому вишу.

Так, Анастасія Пара підготувала статтю на тему «Не вірю в патріотизм тих, хто не спромігся вивчити державну мову (в контексті доробку Івана Огієнка)». В ній вона гаряче розкритикувала держслужбовців, які, придумуючи собі виправдання, не бажають говорити українською.

Анна Кравчук натхненно прочитала вірш  Івана Огієнка «Тернистим шляхом».

Ведучі майстерно творили  цілісну лінію форуму, спрямовували теми в правильне русло та робили біографічні вставки.

Для гостей продемонстрували також зразок інтимної лірики Івана Огієнка, присвяченої його дружині Домініці Литвинчук, в інтерпретації Олега Скрипки.

Оксана Пасічник виступила з доповіддю про освітню діяльність Івана Огієнка. Зауважила, що освітня доріжка, прокладена Іваном Огієнком, практично не відрізняється від освітніх проблем сьогодення і його погляди як просвітителя, мовознавця й історика стосовно питань мовної освіти України були й залишаються нині актуальними.

Андрій Гуменний зворушив присутніх своєю поезією, присвяченою Іванові Огієнку.

Аліна Заріцька розповіла присутнім, як був заснований університет, яку роль відіграла в цьому процесі постать Івана Огієнка

Інна Буярчук  виголосила доповідь «Релігійна діяльність Митрополита Іларіона», у якій акцент був зроблений на релігійну й духовну сферу житті Івана Огієнка. Зокрема, авторка зауважила, що Іван Огієнко  вперше здійснив переклад Біблії українською мовою.

Крім того, на форумі була представлена виставка літератури, присвячена життєдіяльності Івана Огієнка. Завідувач бібліотеки Людмила Ситнік провела презентацію цієї виставки. Серед книжок – не лише праці, написані Іваном Огієнком, а й збірки його листувань, та твори й монографії відомих людей, присвячені йому.

Після завершення форуму присутні ще довго обговорювали побачене й почуте та ділилися своїми враженнями

Оксана Грушанська